Skip to content

Waar gehakt wordt, vallen plantaardige spaanders

Discussie in Europees Parlement over verbod op termen als ‘steak’ en ‘burger’ voor plantaardige vleesvervangers. Reactie in 2027 verwacht.

Verschillende soorten gehakt in een winkelschap. Vegetarisch gehakt mag geen gehakt heten, maar hoe het precies zit met hybride gehakt met vlees en bijvoorbeeld erwteneiwit is niet duidelijk. Foto: Herbert Wiggerman premium

Verschillende soorten gehakt in een winkelschap. Foto: Herbert Wiggerman

Begin oktober dit jaar laaide de discussie in het Europese Parlement weer op over het verbieden van bepaalde benamingen voor plantaardige vleesvervangers. Daarbij ging de Franse Europarlementariër Céline Imart het verst. Zij wil een verbod op het gebruiken van de termen ‘steak’, ‘escalope’, ‘worst’, ‘burger’, ‘hamburger’, ‘eidooier’ en ‘(ei)eiwit’. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd. De Europese Commissie moet zich hier nog over buigen. Een reactie wordt pas in de loop van 2027 verwacht.

Heel toevallig (?) berichtte de NVWA eind oktober dat ze tijdens een onderzoek naar additieven in vleesvervangers de term ‘plantaardig gehakt’ tegenkwam. En dat mag volgens de Nederlandse wet niet. De term ‘gehakt’ is namelijk een gereserveerde benaming en dus voorbehouden aan producten waar vlees in zit.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €19,20/maand

Snel delen

Afbeelding
Ad Nagelkerke

managing partner bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living