Verschillende soorten gehakt in een winkelschap. Foto: Herbert Wiggerman
Begin oktober dit jaar laaide de discussie in het Europese Parlement weer op over het verbieden van bepaalde benamingen voor plantaardige vleesvervangers. Daarbij ging de Franse Europarlementariër Céline Imart het verst. Zij wil een verbod op het gebruiken van de termen âsteakâ, âescalopeâ, âworstâ, âburgerâ, âhamburgerâ, âeidooierâ en â(ei)eiwitâ. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd. De Europese Commissie moet zich hier nog over buigen. Een reactie wordt pas in de loop van 2027 verwacht.
Heel toevallig (?) berichtte de NVWA eind oktober dat ze tijdens een onderzoek naar additieven in vleesvervangers de term âplantaardig gehaktâ tegenkwam. En dat mag volgens de Nederlandse wet niet. De term âgehaktâ is namelijk een gereserveerde benaming en dus voorbehouden aan producten waar vlees in zit.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij