Zuivel is een belangrijk onderdeel in het menu van Nederlanders. De zuivelsector is bovendien een belangrijke pijler voor de Nederlandse economie. Het is een uitgebreide keten die begint bij 14.000 melkveehouders. Die produceren ongeveer 14 miljard kilo melk. De meeste melk wordt verwerkt door ongeveer 25 bedrijven op tientallen locaties in Nederland. Dat levert een enorm breed pakket producten op: van melk en andere zuiveldranken, boter, kaas en desserts tot ingrediënten voor voedingsmiddelen en farmaceutische toepassingen. De zuivelverkoop in supermarkten was € 5,2 miljard in 2020. De export van zuivelproducten was in 2020 goed voor een exportwaarde van € 7,5 miljard.
Kies een onderwerp
Opmerkingen, vragen of tips?
Mail naar [email protected]
Recente berichten over zuivel
Nepnieuws: voeding voor onrust
Eiwitlandschappen: vleesconsumptie en polarisatie in Europa
De grote roze olifant in Nederland: de veeteelt
Stichting Dier&Recht: Meer EU promotie-subsidies naar dierlijke producten
Onderzoek: EU-subsidie landbouw gaat ten koste van plantaardige productie
Feedback EU: banken versterken groei vlees- en zuivelsector
Waarom een Mercedesfan een OV-jaarkaart kocht
Eten Nederlanders minder vlees en zuivel vanwege milieu?
Grote uitdagingen voor Nederlandse zuivelindustrie
Nestlé sluit Ierse fabriek voor babymelkpoeder
Supermarktgigant Walmart bouwt tweede zuivelfabriek in VS
FrieslandCampina en McDonald’s werken samen aan verlagen CO2-footprint zuivel
Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte blijven over de laatste ontwikkelingen rondom het thema Zuivel & Keten? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.