Skip to content

Suiker- en zoutgehaltes in industrievoeding lager

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: ANP

Foto: ANP

Veel industrieel vervaardigde voedingsproducten bevatten minder zout en suiker dan voorheen.

Dat kan worden opgemaakt uit de door het Duitse landbouwministerie aan het Max Rubner-Institut (MRI) in opdracht gegeven monitoring van de bedoelde levensmiddelen (ā€˜Fertigprodukte’ genoemd in het Duits). Het tweede van april 2021 gedateerde verslag van het MRI bestrijkt een kleine 5.000 producten. Bij het onderzoek is gefocust op de voedingsstoffen- en energiegehaltes van verpakt brood, bakproducten (zoals bijvoorbeeld toastbrood), snackrepen, gepureerde voeding in tubes en kant-en-klare kindervoeding.

Regels opleggen

Landbouw- en voedingsminister Julia Klƶckner meent dat de monitoringsstrategie om zo de gezondheid van de voeding te bevorderen effect heeft gesorteerd. De resultaten zijn echter nog niet overal bevredigend. ā€œHier moeten de producenten de inzet nog opvoeren. Daarom zal de fijnmazige controle worden voortgezetā€, aldus Klƶckner, die aankondigt zo nodig verplichtende regels te zullen opleggen aan de voedingsindustrie als niet vrijwillig aan de eisen wordt voldaan. ā€œDaar, waar het hapert, wordt gecorrigeerd en indien nodig gereguleerd.ā€

Het eerste monitoringsverslag stamt uit 2016. Ten opzichte daarvan is bijvoorbeeld het zoutgehalte in verpakt brood met gemiddeld 4% gereduceerd. Notenrepen bevatten gemiddeld 15,8% minder suiker, müsli-repen met chocolade 10,9% en vruchtenrepen 5,9%. Worstwaren laten ook een duidelijke reductie van het zoutgehalte zien.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur