Skip to content

Vleesconsumptie blijft stabiel

Vleesconsumptie

Foto: Canva

De consumptie van vlees is vrijwel stabiel gebleven in 2023 ten opzichte van 2022. De totale vleesconsumptie per hoofd van de bevolking komt uit op 75,3 kilo.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Wageningen Economic Research (WEcR) die ieder jaar onderzoek doen naar de vleesconsumptie in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. De vleesconsumptie is met 200 gram gestegen. In 2020 daalde de vleesconsumptie door de coronapandemie, van 77,7 kilo naar 76 kilo. De vleesconsumptie is dus niet verder gedaald in 2023, maar ook niet teruggekeerd naar het niveau van voor de coronaperiode.

Sinds 2005 is de vleesconsumptie met 1,4 kilo gedaald, met een hoogtepunt in 2010. Toen aten Nederlanders gemiddeld 79 kilo vlees per jaar.  

Meer hamburgers en gehakt verkocht

Ook de WEcR stelt dat er geen verrassingen zich hebben voorgedaan. Wat ze wel zien is dat duurder snijvlees, zoals biefstuk en karbonade, minder verkocht zijn in supermarkten en slagers. De verkoop van draaiproducten zoals gehakt en hamburgers nam wel toe. Zo is er 10% meer rundergehakt verkocht in vergelijking met 2022, terwijl de rest van de verkoop van rundvlees met 8% daalde.

Eiwit Congres 2026: Smaakt naar meer! Van eerste hap naar blijvende verandering in de eiwittransitie. Ontdek wat herhaalaankopen in de weg staat én hoe smaak kan overtuigen. Meld je alvast aan voor het congres op 5 maart 2026 in Wageningen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur