Skip to content

Insectensector wil onmisbare schakel in kringlooplandbouw zijn

Sectorplan insecten

De insectensector wil bijdragen aan de kringlooplandbouw door op het substraat van reststromen insecten te kweken. Foto: Koos Groenewold

De Nederlandse insectensector wil in 2030 een onmisbare schakel in de kringlooplandbouw zijn. Dat is een van de doelstellingen van de sector, die deze geformuleerd heeft in een plan voor de periode van 2025 tot en met 2030.

Het sectorplan is opgesteld door de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik) en een scala van andere partijen, van onderzoeksinstellingen tot ketenpartijen. De insectensector wil bijdragen aan de kringlooplandbouw door op het substraat van reststromen insecten te kweken. Zo wil de branche een aanzienlijk deel van de organische reststromen te verwerken.

Meer reststromen toestaan als substraat

Een van de belemmeringen hiervoor is nog de beperkte hoeveelheid toegestane substraten, zo blijkt uit het plan. Veel reststromen mogen niet worden gebruikt als substraat voor insectenkweek. De sectororganisaties willen graag dat bijvoorbeeld voormalige voedselproducten die vlees en vis bevatten ook worden toegestaan als substraat. De sector heeft onderzoeksprojecten lopen naar het veilig benutten van reststromen, zoals dierlijke bijproducten en voormalige voedingsmiddelen die verpakkingsmaterialen bevatten.

De ketenschakels constateren dat de insectensector de afgelopen jaren al geprofessionaliseerd is. Wel zien ze dat er nu een uitdaging ligt om op te schalen, het businessmodel rendabel te maken en de maatschappelijke acceptatie te vergroten. Wat betreft het businessmodel moeten de kosten van insectenproducten omlaag om te concurreren met andere voergrondstoffen zoals soja.

Kwaliteitssysteem insectensector

De sector wil dat insectenproducten traditionele eiwitbronnen vervangen in voeding voor zowel mensen als dieren. De insectenkwekers willen een eigen IKB-systeem voor insecten, om diergezondheid, voedselveiligheid en kwaliteit te kunnen garanderen. Ook wil de insectensector lobbyen voor meer toegang tot het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid of andere subsidieregelingen. Wat betreft maatschappelijke acceptatie willen de kwekers meer onderzoek naar de voordelen van insecten en hierover meer kennis verspreiden.

Snel delen