. Sabrina Buitenhuis, Business Development Manager bij Ruitenberg Ingredients. Foto's: Foodvalley
Hybride producten slaan de brug voor de consument van een vleesrijk naar een duurzamer, plantaardiger eetpatroon. Deze ontwikkeling past in de bredere trend geïdentificeerd door The Protein Community van Blended Plantification. Sabrina Buitenhuis, Business Development Manager bij Ruitenberg Ingredients, weet wel waarom de consument deze producten nu omarmt. Het toevoegen van plantaardige eiwitten aan dierlijke producten speelt in op een belangrijke behoefte van consumenten: lekker én vertrouwd eten. Buitenhuis vertelt over hoe Ruitenberg Ingredients hybride producten ontwikkelt en de partners daarvoor vindt binnen de Protein Community.
Hoe helpt The Protein Community Ruitenberg Ingredients bij hybride productontwikkeling?
“Toen Ruitenberg Ingredients actief werd in de plantaardige sector was het netwerk van The Protein Community onmisbaar,” zegt Buitenhuis. “In die beginfase zoek je naar partners in een markt die nog onbekend is. Ruitenberg Ingredients heeft een sterke klantenbasis in de vleessector en levert casing, premixen en vullingen. Voor plantaardige alternatieven had het bedrijf nog weinig klanten. Toen ik begon bij Ruitenberg Ingredients, ruim 9 jaar geleden, begonnen alle plantaardige ontwikkelingen pas net.
Wat heeft Ruitenberg Ingredients te bieden voor aan plantaardige eiwitbronnen?
“Ondertussen heeft Ruitenberg Ingredients een productenlijn Plantify en de kennis in huis om samen met bedrijven hybride producten van hoge kwaliteit te ontwikkelen. Deze producten zijn gemaakt van veldbonen, erwten en de nieuwste van bierbosteleiwit. De producten bieden de vleestextuur, maar hebben een neutrale smaak en zijn beschikbaar in verschillende kleuren, afhankelijk van wat het beste past in de toepassing.”
“Het sterkste punt van Plantify is dat de producten een goede bite en de juiste vochtbalans in het product behouden. Bij het vervangen van dierlijke eiwit met plantaardige eiwit neemt de bite af en wordt meer vocht toegevoegd. We zien bij onze productlijn dat de bite en vochtigheid passen bij wat de toepassing met dierlijk vlees nodig heeft.”

Waarom is er nu vraag naar plantaardige eiwitten die goed samengaan met dierlijke eiwitten?
“Plantify speelt in op dat de industrie zich meer richt op hybride in plaats van 100% plantaardig. Hybride producten voldoen aan de behoefte van een grotere groep consumenten. Slechts een kleine groep gedreven consumenten die duurzamer consumeren gebruiken vleesvervangers en eten vaker plantaardig. De meeste consumenten willen gewoon vertrouwd, lekker eten.”
“De inflatie, maar ook duurzaamheidsdoelstellingen van retailers zorgen dat de vraag vanuit voedselproducenten toeneemt. Enerzijds speelt de producent in op de doelstellingen van zijn afnemer, de retailer. De meeste retailers hebben de doelstelling om over 5 jaar minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te verkopen. Anderzijds neemt de prijs van een aantal dierlijke eiwitten toe. Zowel de afnemer als de consument wil graag een betaalbaar product houden.”
Zijn er bepaalde toepassingen die nu vooral rijp zijn voor plantificeren?
“De stijgende prijzen van rundvlees en varkensvlees bieden zeker kansen voor onze productlijn Plantify. Kippenvlees is nog wel wat goedkoper, zeker in verwerkte vleesproducten. Tegelijkertijd zijn onze producten stabieler in prijs, maar ook stelselmatig duurzamer en vezelrijker dan elke dierlijke eiwitgrondstof.”
Vragen producenten nog specifiek naar een gezondere samenstelling van het product als ze kiezen voor ontwikkeling met Plantify?
“Producenten willen vooral een plantaardiger product ontwikkelen met dezelfde kwaliteit als de 100% dierlijke variant. Gezondheid en duurzaamheid zijn zeker belangrijk, maar uiteindelijk is het belangrijkste voor de consument, dat het net zo lekker smaakt als altijd. Het liefst kopen ze de producten die ze altijd kopen en zijn die toevallig duurzamer, zonder dat ze er iets van merken.”
Hoeveel dierlijke eiwit kan vervangen worden met Plantify plantaardig eiwit?
“In het gebruik van Plantify merken we dat tot 20% vervangen mogelijk is zonder ingrepen in de receptuur, zoals bijvoorbeeld meer bindingsmiddel. Plantify houdt goed vocht vast, wat ook fijn is in bereiding. Er loopt niet te veel vocht uit het vlees tijdens het bakken. De toepassing is breed: van rauw vlees, tot gegaarde verwerkte vleesproducten tot cold cuts en spreads. We zijn nu ook bezig met droge worst.”

Boven de 20% vervanging zijn er meerdere factoren waarop ingegrepen moet worden. Naast dat de vochtigheid van het product aandacht vraagt kan de kleur van het plantaardige eiwit gaan opvallen. Dierlijk eiwit bruint tijdens het bakken, ons eiwit niet. Als een klant het bruine plantaardige eiwit kiest valt dit op in het nog niet gegaarde product. In het geval van een roze variant kleurt het eiwit niet meer tijdens het bakken. Uiteindelijk heeft Ruitenberg Ingredients heeft de kennis in huis en in het netwerk van TPC om het product naar wens te ontwikkelen.”
Hoe zien jullie de markt voor hybride eiwitproducten zich ontwikkelen?
“De aanvragen voor 100% plantaardige vervangers is echt afgenomen en zeker in Nederland neemt de vraag naar hybride toe. We zien wat toename van vraag vanuit België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is nog zien hoe snel de vraag naar hybride producten gaat toenemen in de rest van Europa. De keuken en de consument is in andere landen toch anders. Tegelijkertijd is de wens voor vertrouwd lekker eten universeel en zal ook in andere landen de stap naar 100% plantaardige producten vaak nog groot zijn. Hybride producten bieden daarin een oplossing, voor de consument, maar ook zeker voor de producent en retailer.”