Het gebouw van het Europees Parlement in Brussel. - Foto: ANP
Het Europees Parlement wil dat de Boer-tot-Bordstrategie van de Europese Commissie wordt voortgezet. Maar er moet wel een betere onderbouwing komen.
Inkomens boeren en tuinders
CDA‘er Annie Schreijer-Pierik zei na de stemming dat de plannen van de Europese Commissie ten koste gaan van de inkomens van boeren en tuinders. Zij vindt dat er eerst een volledige effectbeoordeling moet komen, ‘die zekerheid biedt over de consequenties voor boereninkomens, levensmiddelenketen en de strategische voedselvoorziening, gevolgd door een herijking van de doelstellingen’.Strategie is recept voor misoogsten, kaalslag van het plattelandSGP‘er Bert-Jan Ruissen stelt dat het Europees Parlement te grote risico’s neemt met de voedselproductie dor onhaalbare en onbetaalbare doelen op te leggen. Volgens hem is dat een recept voor ‘misoogsten, kaalslag van het platteland en groeiende afhankelijkheid van import van voedsel uit landen met lage normen’. VVD‘er Jan Huitema mist de onderbouwing bij de strategie. ‘Dat wekt bij mij veel chagrijn op.’ Hij onthield zich van stemming. GroenLinks stemde voor. Volgens Bas Eickhout is het nu zaak dat de Boer-tot-Bordstrategie wordt opgezet in goede wetgeving en de juiste investeringen. ‘Wat we vaak zien: als het om de landbouw gaat, is verandering plots extra moeilijk’.
CDA stemt verdeeld: voor, tegen en onthouding
Het CDA stemde overigens verdeeld. Schreijer-Pierik stemde tegen, haar partijgenoten Tom Berendsen, Esther De Lange en Jeroen Lenaers onthielden zich, terwijl CDA‘er Toine Manders voor de resolutie stemde. ChristenUnie, D66, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden ook voor. VVD onthield zich van stemming en PVV (Marcel de Graaff), Ja21 (Michiel Hoogeveen) en SGP (Bert-Jan Ruissen) stemden tegen.Voedsel mag voor de burger niet te duur wordenDe aangenomen resolutie van het Europees Parlement is een oproep aan de Europese Commissie, en heeft geen kracht van wet. Het parlement roept de Europese Commissie op normen te stellen voor zout-, suiker- of vetgehalten van levensmiddelen, bovendien moeten er aanbevelingen komen voor gezond eten. Die aanbevelingen moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn; voedsel mag voor de burger niet te duur worden. De Italiaan Herbert Dorfmann (Christendemocratische Fractie) en de Nederlandse Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) hebben gezamenlijk het rapport opgemaakt aan de hand waarvan het Europarlement dinsdag 19 oktober stemde. Dorfmann zegt dat boeren ondersteund moeten worden bij de terugdringing van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica en (kunst)mest. Hij wil voorkomen dat de productie vanuit Europa weglekt naar buiten de EU. Hazekamp voegt daaraan toe dat de huidige landbouwmodellen aan herziening toe zijn.‘We stellen concrete maatregelen voor om ons voedselsysteem weer binnen de grenzen van de planeet te brengen.’
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp