Tofuschap in Britse supermarkt. De Britse overheid ziet een belangrijke rol voor alternatieve eiwitten in de nieuwe voedselstrategie. Foto: Misset
De Britse overheid ziet de transitie naar duurzame eiwitten als een sleutel tot economische groei en voedselzekerheid. Dat blijkt uit de beleidsnota A UK Government Food Strategy for England, waarin alternatieve eiwitten (plantaardig en innovatieve eiwitten) een prominente rol spelen in de toekomstvisie op een gezond, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem.
De strategie benoemt expliciet het economische potentieel van eiwitinnovatie. De Britse voedsel- en drankensector is al de grootste maakindustrie van het land, goed voor £153 miljard aan toegevoegde waarde. Innovatie binnen deze sector, met name in precisielandbouw, nieuwe veredelingstechnieken en alternatieve eiwitten, ziet de overheid als aanjager van regionale ontwikkeling en exportgroei.
VK goede basis voor ontwikkeling
Volgens de beleidsnota biedt het VK een stevige basis voor de ontwikkeling van alternatieve eiwitten. De bestaande kennisinfrastructuur, gecombineerd met publieke R&D-investeringen en een sterke academische sector, maakt het land aantrekkelijk voor ondernemers en investeerders. Ook erkent de overheid in de nota dat eiwitdiversificatie bijdraagt aan gezondheidswinst en lagere zorgkosten, door de verwachte afname van obesitas en aan voedingsgerelateerde ziekten.