Ruim 40% van alle gierst wordt verbouwd in India. - Foto: ANP
In dit artikel
Decennia lang zit dit gewas in de verdrukking als gevolg van de concurrentie van tarwe en rijst. Daarom heeft wereldvoedselorganisatie FAO 2023 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Gierst.
Ruim 40% van alle gierst groeit in India
In 2020 produceerde de wereld zoân 30,5 miljoen ton gierst. India is de grootste producent. Ruim 40% van de wereldproductie is daar geworteld. Om de teelt nieuw leven in te blazen heeft India bij de FAO aangedrongen op speciale aandacht voor dit gewas. Dat komt er nu onder de vlag van het Internationaal Jaar van de Gierst. Onder de groepsnaam gierst worden diverse soorten geschaard. Het gaat onder meer om pluim- en parelgierst, maar ook om sorghum en teff. Volgens wereldvoedselorganisatie FAO kan het oergraan een belangrijke rol spelen in gezamenlijke inspanningen om kleine boeren sterker te maken.Gierst sterk in tijden van klimaatverandering
Daarnaast wordt deze groep graangewassen een belangrijke rol toegedicht in aanpassing aan klimaatverandering en vergroting van biodiversiteit. Gierst wordt geroemd als een veerkrachtig gewas dat goed groeit in gebieden met een geringe bodemvruchtbaarheid en weinig water. âDit internationale jaar is een tijdige herinnering aan deze belangrijke oogstâ, stelt FAO-directeur-generaal QU Dongyu. Hij benadrukt de gezondheidsvoordelen van gierst en wijst er ook op dat het gewas sterk is onder ongunstige klimatologische omstandigheden. India ziet dit graan zelfs als âvoedselkeuze van de toekomstâ. Daarvoor zijn wel rassen nodig met een hogere opbrengst. Ook moet er een nieuwe keten komen die innovaties van die oeroude product tot waarde moet maken.Voordelen voor arme boeren én rijke consumenten
Maar het oergraan moet ook gewoon vaker op tafel komen in plaats van tarwe en rijst. Wereldwijde handel in gierst wordt gezien als een welkome route voor arme gebieden naar welvaart. Daarbij wordt gewezen op de mogelijkheid dat dit gewas kan helpen in het terugdringen van welvaartsziekten. Een win-winsituatie dus waarbij arme boeren ook een deel van de welvaart krijgen, terwijl de rijke consumenten minder gezonder worden. Daarnaast is het gewas volgens de promotors ook goed voor het klimaat, omdat het goed past in een duurzame landbouw.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp