Is deze burger gemaakt van echt vlees, puur plantaardige ingrediënten of een mix? Tegenwoordig is het steeds moeilijker om te oordelen op basis van uiterlijk en smaak. - Foto: Shutterstock
Veel mensen zouden graag meer plantaardig eten, maar willen vlees en vis niet helemaal opgeven. Daarom bieden producenten steeds vaker hybride producten aan. Hierbij vervangen ze vlees of vis gedeeltelijk door een plantaardige bron.
Vooral jongeren kijken steeds kritischer naar het eten van vlees. Uit een recent onderzoek van Mintel blijkt dat 1 op de 2 jonge consumenten in Frankrijk, Italië en Spanje minder rood vlees en pluimvee eet (met Duitsland op 48%). De industrie reageert op deze trend door steeds meer plantaardige alternatieven te ontwikkelen. Maar zelfs als mensen steeds meer plantaardig gaan eten, moeten producenten zich niet laten misleiden; de meeste consumenten pakken nog steeds graag een biefstukje, worstje of een stukje vis; al doen ze dat om verschillende redenen minder vaak dan voorheen.
Hybride producten
Hybride producten zijn specifiek voor deze consumenten ontwikkeld en bevatten zowel dierlijke als plantaardige bestanddelen. Eiwitbronnen in veganistische en vegetarische alternatieven, zoals tarwe, tuinbonen of erwten, kunnen ook in hybride producten worden gebruikt. Wanneer een deel van het vlees wordt vervangen, blijft de typisch vlezige textuur bijna identiek of wordt die zelfs beter in sappigheid en voedingsprofiel. Bij de vervanging van grotere porties vlees of vis kunnen toegevoegde natuurlijke texturaten, smaakstoffen en kleurstoffen de smaak en het mondgevoel geven die mensen gewend zijn. Maar producenten kunnen ook innovatieve, losstaande hybride producten maken.
Veelbelovend marktpotentieel
Het is al een paar jaar heel gewoon om hybride producten in Europese supermarkten te vinden. Ingrediëntenproducenten zoals BENEO geloven dat die over de hele wereld een essentieel onderdeel van het voedingspatroon kunnen worden. Deze producten bieden namelijk de verwachte vleesachtige textuur en het sappige mondgevoel met minder vet en combineren voedings- en sensorische voordelen. Afhankelijk van de lokale grondstofprijzen kunnen de samenstellingskosten dalen. Deze hybride concepten zijn naast plantaardige producten een interessante oplossing voor mensen die zich (nog) geen vegetariër of veganist noemen.
Brede doelgroep
Hybride producten hebben een potentieel brede doelgroep. Wereldwijd noemt bijna 1 op de 3 consumenten zich flexitariër en 4 op de 5 consumenten hebben al gekozen voor een eetpatroon met minder vlees of is dat van plan. Deze cijfers zijn afkomstig van een wereldwijd consumentenonderzoek dat namens BENEO werd uitgevoerd en waarin ook het potentieel van hybride vleesproducten werd onderzocht. De helft van de Europese respondenten gaf aan geïnteresseerd te zijn.
Op mondiaal niveau bleken vooral flexitariërs de hoogste intentie tot kopen te hebben. 71% zei dat ze een hybride vleesproduct zou kopen. Respondenten zagen de producten vooral als goede optie om minder vlees te eten (49%) of om op een duurzame en innovatieve manier naar eten te kijken (elk 43%). Uit het onderzoek bleek echter ook dat sommige consumenten nog steeds twijfels hebben over de smaak van dergelijke producten.
Duidelijke boodschap vergemakkelijkt consumentenacceptatie
Net als bij elke innovatie in voeding moeten producenten niet afwachten totdat hun producten bekender worden bij het winkelende publiek. Ze moeten de producten, hun oorsprong en vooral hun voordelen transparant aangeven, direct op de verpakking. In plaats van de klemtoon te leggen op welk percentage vlees vervangen is, kunnen de producenten de voordelen in voedingswaarde van zowel het vlees als de plantaardige bronnen benadrukken.
Het voedingsprofiel van hybride vlees kan goed in balans zijn. Plantaardige componenten kunnen vezels en mineralen aan het vlees toevoegen en vaak het vetgehalte en de calorieën van het eindproduct verlagen, wat mogelijkheden biedt om de Nutri-Score te verbeteren. Maar wanneer er veel vlees wordt vervangen, is het eiwitgehalte vaak lager dan bij het oorspronkelijke product. Als er plantaardige proteïnen aan de samenstelling worden toegevoegd, krijgen deze producten een vergelijkbaar eiwitgehalte als de vleesversie. Het type en de kwaliteit van de functionele plantaardige ingrediënten zijn daarom cruciaal om een goede voedingswaarde te bieden, terwijl de smaak en textuur dicht bij het origineel blijven.
Texturaten voor een sappig resultaat
BENEO houdt zich de afgelopen jaren steeds meer bezig met het segment van plantaardige eiwitten. Met de overname van Meatless, de Nederlandse producent van plantaardige texturiseroplossingen, heeft BENEO extra expertise in huis gehaald, evenals meer van dit soort producten. De Meatles-texturaten zijn perfect voor plantaardige alternatieven voor vlees of vis en/of hybride producten. Het assortiment omvat bijvoorbeeld vlokken gemaakt van rijst, tuinbonen en tarwe. Die zijn verkrijgbaar in verschillende deeltjesgroottes en houden vocht goed vast, zodat ze sappiger en hittestabiel zijn en een zuivere smaak hebben. Het BENEO-Technology Center test veganistische, vegetarische en hybride oplossingen door eigen recepten te ontwikkelen.
Samenwerking op gelijke voet
Consumenten voelen het kopen van hybride producten in hun geweten, in hun smaakbeleving en in hun portemonnee. Daarom is het belangrijk dat producenten naast een aantrekkelijk sensorisch profiel vanaf het begin rekening houden met kostenefficiëntie. Nauwe samenwerking met ingrediëntenproducenten tijdens het ontwikkelingsproces is gunstig voor de producenten van eindproducten die in de schappen van de supermarkt belanden. Met hybride vleesproducten voldoen producenten aan de vraag naar minder vlees van de consument, terwijl hybride visopties een oplossing kunnen zijn voor het groeiende probleem van overbevissing. Tegelijkertijd is het verminderen van de hoeveelheid vlees of vis in een product een eenvoudige en effectieve manier om de impact op het milieu te verkleinen.
Uitwisselen van expertise
BENEO is ervan overtuigd dat een uitwisseling van expertise tussen producenten van producten en ingrediënten niet alleen de beste resultaten in smaak en textuur oplevert, maar ook kan leiden tot een kostenefficiëntere samenstelling. Voedselproducenten kunnen de kennis van de toepassingsexperts van het BENEO-Technology Center gebruiken en vertrouwen op de expertise van het BENEO-Institute bij vragen over de voedingsmiddelenwetgeving en voedingsfysiologie, evenals de nieuwste wetenschappelijke bevindingen.
Referenties verkrijgbaar op aanvraag