Foto: Canva
In dit artikel
In het Verenigd Koninkrijk eet 40% van de 16 tot 24-jarigen meer vlees dan vorig jaar en mijdt daarnaast vleesvervangers. Volgens onderzoek van Hubbub, een Britse non-profitorganisatie, verbinden online influencers vlees eten aan mannelijkheid.
Vlees eten en mannelijkheid zijn in de Westerse cultuur lang onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Online wordt dit idee gepropageerd in de ‘manosphere’, een verzamelnaam voor digitale subculturen van mannen die traditionele mannelijke waarden verheerlijken. Influencers, zoals Jordan Peterson, Andrew Tate, ‘Liver King’ Brian Johnson en Joe Rogan stellen dat vlees eten een teken is van kracht en mannelijkheid. Volgens Hubbub promoten zij daarbij een carnivoor dieet, waarin voornamelijk dierlijke eiwitten worden geconsumeerd.
53 super spreader influencers
Een Amerikaans onderzoek identificeerde in totaal 53 influencers die vlees eten, koolhydraatvrij en rauwe melkconsumptie promoten. De twee belangenorganisatie achter het onderzoek, de Rooted Research Alliance (RRA) en Freedom Food Alliance (FFA), roepen op tot een betere regulering van dit soort influencers. Van deze ‘super spreader influencers’ verdient 96% aan deze boodschap door de verkoop van coaching sessies, supplementen en andere producten. Volgens eerder onderzoek haalt 87% van de Gen Z hun gezondheidsadvies van social media. Deze generatie is vatbaar voor deze desinformatie over voeding.
Meer vlees, geen vleesvervangers
In diezelfde online video’s waarin rauw vlees eten wordt aangemoedigd worden vleesvervangers neergezet als vrouwelijk en onnatuurlijk. Hierbij wordt onderzoek aangehaald dat een verband aantoont tussen veel soja eten en de opbouw van het vrouwelijke hormoon oestrogeen in het lichaam. Veel vleesvervangers hebben soja als hoofdbestanddeel. Ondertussen is deze theorie over soja al meerdere keren weerlegt, maar wordt nog veel aangehaald in de manosphere. Daardoor geeft 24% van de Britse jonge mannen uit het Hubbub-onderzoek aan geen vleesvervanger te willen proberen.
Nederlandse manosphere promoot natuurlijk eten
Nederlandse influencers in de manosphere promoten niet zozeer veel vlees eten als wel natuurlijk eten. Influencers zoals Jorn Luka spreken zich uit voor vlees eten en brengen plantaardige voeding in verband met globalistische agendas en onnatuurlijke keuzes. Arie Boomsma is een influencer in de manosphere, maar propageert juist plantaardige voedselkeuzes. Daarbij mijdt hij wel ultrabewerkt voedsel, zoals vleesvervangers.
Positioneren als stoer
Het laat zien dat plantaardige eiwitbronnen baat kunnen hebben bij een positionering als krachtig, stoer en eigentijds. Volgens Hubbub geeft zo’n boodschap tegenwicht aan de mannelijke positionering van vlees en speelt in op wat jongen mannen belangrijk vinden. Het beeld dat plantaardig eten prestatieverhogend en avontuurlijk is kan verder geholpen worden door de inzet van sporters, gamers en mannelijke food influencers.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.