Skip to content

Jonge fruitteler levert aan groothandels dankzij Aardpeer

Jonge fruitteler maakt start met hulp van particuliere investeerders.

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Willemien Brouwer: “Net als andere jonge boeren moet ik de eerstkomende jaren flink investeren.” - Foto: Wouter van Assendelft premium

Willemien Brouwer: “Net als andere jonge boeren moet ik de eerstkomende jaren flink investeren.” - Foto: Wouter van Assendelft

Stichting Aardpeer koopt grond met geld van particuliere beleggers en geeft deze uit in erfpacht aan natuurvriendelijke bedrijven. Willemien Brouwer van Fruittuin Fruitweelde is een van de bedrijven die van de constructie gebruikmaakt. “Zonder deze pachtconstructie had ik dit bedrijf niet kunnen overnemen.”

Willemien Brouwer is er volstrekt duidelijk over: de overname van het bedrijf waar zij nu zachtfruit produceert, had niet door kunnen gaan zonder Aardpeer. Deze stichting koopt met geld van burgers, maatschappelijke organisaties en institutionele beleggers grond om hiermee natuurvriendelijke boeren een toekomst te geven.

Het bedrijf Fruitweelde in het Gelderse Ingen is een van de bedrijven die van deze constructie gebruikmaakt en voor dertig jaar grond in erfpacht heeft gekregen van Aardpeer. Brouwer (23) is laaiend enthousiast over de constructie. Zij heeft op jonge leeftijd zonder eigen geld een start kunnen maken in de agrarische sector. Dat was anders niet gelukt. “Als je ouders een agrarisch bedrijf hebben, krijg je dat nog wel voor elkaar. Maar dat geldt voor mij niet. Ik ben een nieuwkomer, probeer er dan maar eens tussen te komen met de huidige grondprijzen. Aardpeer komt daarom voor mij als een geschenk uit de hemel.”

Fruit in schappen van supers in binnen- en buitenland

Brouwer heeft het bestaande biologisch-dynamische fruitteeltbedrijf eind 2020 overgenomen. Dat samen met drie vennoten. Zij is officieel de algemeen directeur van het bedrijf – “ik noem mij de boerin” -, haar drie medevennoten hebben een adviserende rol op de achtergrond. Op het bedrijf van 3,7 hectare worden frambozen, bramen, rode bessen en kiwibessen geteeld. Het fruit komt via de biologische groothandelsbedrijven Odin en Udea in de schappen terecht van natuurvoedingswinkels in binnen- en buitenland.

Brouwer heeft haar eerste jaar erop zitten. “We hebben een goed eerste jaar achter de rug met een prima productie en goede afzetprijzen. Ook de oogstwerkzaamheden konden we goed rondzetten. Kortom, ik ga vol goede moed het volgende jaar in.”

Lees verder onder het kader.

Teelt biologisch-dynamisch

Brouwer is een van deze zogeheten toekomstboeren. “Wij telen hier biologisch-dynamisch omdat we goed voor de aarde willen zorgen. Dus zonder gebruik van chemische middelen en zonder kunstmest. Doel is dat ook volgende generaties nog op deze grond voedsel kunnen produceren. Tot tien jaar geleden werd op onze grond mais geteeld. Met de biologisch-dynamische werkwijze van mijn voorganger en van mij zie je grond opknappen: meer bodemleven, minder verdichting en een betere ontwatering.”

Brouwer pacht het perceel van 3,7 hectare voor 30 jaar van stichting Aardpeer. De hoogte van de pachtprijs varieert, de eerste jaren betaalt de vennootschap minder dan verderop in de pachtperiode. “Dat is een mooi aspect van deze constructie. We staan nog maar aan het begin. Net als andere jonge boeren moet ik de eerstkomende jaren flink investeren. Een lagere pachtprijs in deze fase komt dan goed uit. Met Aardpeer hebben we dat kunnen regelen.”

Bijdrage leveren aan het behoud van de landbouw op lange termijn

Aardpeer richt zich in deze twee uitgifte van obligaties vooral op particulieren. De stichting hoopt dat burgers participeren vanwege het maatschappelijke rendement van hun investering, naast natuurlijk de 1,5% rente. Brouwer: “Ik vind het prachtig dat mensen hieraan meedoen. Op deze manier kun je met je geld een bijdrage leveren aan het behoud van de landbouw op lange termijn. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om met het geld van deze particulieren iets moois te doen voor het stukje aarde waar wij bramen en bessen telen.”

Natuurlijk, het eerste jaar was hectisch. Toch zit ze alweer vol plannen voor volgend jaar. “We hebben nog een paar lege stukken op ons perceel. Volgend jaar beginnen we met kruisbessen, op een braakliggend stuk komen rode bessen. Op een nat stuk gaan we onderzoeken welke teelt daar mogelijk is. Nu is het hier stil op het bedrijf. Vind ik prima, maar ik zie al uit naar komende zomer als we hier weer met twintig man aan het plukken zijn.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Aart van Cooten

Freelance redacteur