Plukon is een van de grootste spelers op de Europese markt voor pluimveevlees, maar het bedrijf is ook al enkele jaren bezig met ‘complementaire’ eiwitten. Foto: Plukon Food Group
Plukon Food Group wil binnen twee jaar de eerste producten op basis van mycoproteïnen in de schappen hebben. Dit jaar publiceert het bedrijf de strategie hoe het de schimmeleiwitten in de markt gaat zetten.
Plukon is een van de grootste spelers op de Europese markt voor pluimveevlees, maar het bedrijf is ook al enkele jaren bezig met ‘complementaire’ eiwitten. Sinds 2021 doet het bedrijf al onderzoek naar vleesvervangers en waar kansen liggen. Dat onderzoek leidt tot de keuze voor mycoproteïnen: goede voedingswaarde, vleesachtige structuur, gebrek aan bijsmaken, kosteneffectief en beschikbaarheid. Hiervoor werkt Plukon al samen met het Britse bedrijf Enough. Dit bedrijf heeft een productielocatie in het Zeeuwse Sas van Gent. Het doel is om de producten binnen twee jaar in de verkoop te hebben, in retail en foodservice.
Plukon heeft als doel om in 2035 tot de top 3 Europese spelers te behoren als het gaat om complementaire eiwitten. Het bedrijf wil de markt uitbreiden en meer omzet halen uit deze categorie.
Complementaire eiwitten
De kipverwerker kiest er in het duurzaamheidsverslag ook voor om de benaming ‘alternatieve eiwitten’ te veranderen naar ‘complementaire eiwitten’. Het bedrijf kiest hiervoor, omdat het gelooft dat dierlijke eiwitten een ‘fundamenteel’ onderdeel blijven van een flexitariërsdieet. Het bedrijf produceert ook niet alleen vleesvervangers, maar ook hybride vleesproducten en niet-dierlijke maaltijdcomponenten. Deze producten vullen vlees aan, stelt Plukon. Daarnaast ziet het bedrijf complementair als een inclusievere term dan alternatief. “De term alternatief zou kunnen duiden op verzet tegen vlees. In plaats daarvan hebben we besloten om het als complementair te classificeren, waarbij de eiwitcategorie wordt versterkt met smakelijke producten.”
Plukon Food Group behoort tot de grootste spelers op de Europese markt voor pluimveevlees. Het bedrijf levert verse kipproducten, kant-en-klaarmaaltijden, maaltijdcomponenten, salades en werkt aan alternatieve eiwitten.