"We willen de bekendheid van pompoenpitolie in Nederland vergroten", zegt Edwin Smits. Foto's: Hans Prinsen
Gert en Edwin Smits uit De Heurne (Achterhoek) telen sinds 2020 oliepompoenen met als doel de pitten te winnen. Deze worden in allerlei producten verwerkt. Van geroosterde snacknoten tot olie. Ook voor plantaardige vleesvervangers zien zij kansen. âBij de verwerking van olie blijft een zeer eiwitrijke reststroom over. Deze kan voor veel toepassingen worden gebruikt.â
Vijf jaar geleden ontstond het idee om pompoenpitten te telen. âOp een markt raakten we met een vrouw in gesprek die in haar moestuin oliepompoenen teeldeâ, blikt Edwin Smits van Smits Landwinkel en Groentekwekerij terug. âDe pitten werden er met de hand uitgehaald en zongedroogd. Het was een prachtig verhaal, dat ons niet meer heeft losgelaten. Er worden in ons land wel verschillende pompoenen geteeld, maar geen oliepompoenen voor het zaad. Waarom niet? Daar besloot ik onderzoek naar te doen.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst