Those Vegan Cowboys mikt op een diervrije kaas door middel van precisiefermentatie. Foto: Those Vegan Cowboys
Those Vegan Cowboys heeft een investeringsronde van €6,25 miljoen afgesloten om de productie van caseïne uit precisiefermentatie op te schalen. Het bedrijf mikt op een Amerikaanse marktlancering in 2026, nadat het daar de voedselveiligheidsstatus GRAS heeft verkregen. In Nederland starten binnenkort publieke proeverijen.
De investeringsronde werd geleid door Pieter Geelen, oprichter van navigatiepionier TomTom. Ook de Nederlandse kaasgigant Westland Kaas en meerdere impactinvesteerders, waaronder ProductHero-oprichter Wouter Veenboer, participeerden in de ronde. “Dit is waar duurzaamheid, technologie en industrie samenkomen. Onze partners erkennen dat diervrije caseïne niet langer een verre visie is, maar klaar voor commerciële toepassing,” aldus CEO Hille van der Kaa.
Daarnaast zal het bedrijf begin 2026 een crowdfundingronde starten om consumenten en marktpartijen de kans te geven om te investeren.
Belangrijke stap in Amerika
Those Vegan Cowboys heeft in de VS zelf GRAS-status (Generally Recognized as Safe) vastgesteld voor zijn caseïne. Dit is een belangrijke stap om het ingrediënt in Amerika te gaan verkopen. Het bedrijf werkt aan een officiële notificatie van voedselveiligheidsorganisatie FDA om een ‘no questions’-brief te ontvangen. Dan mag het daar werkelijk producten verkopen.
2025 was een belangrijk jaar voor Those Vegan Cowboys. Het bedrijf kondigde een grote samenwerking aan met de Duitse kaasproducent Hochland voor de commercialisering van de diervrije caseïne. Daarnaast heeft het bedrijf hard gewerkt aan het mogelijk maken van de precisiefermentatieproeverijen in Nederland, samen met andere moderne fermenatiebedrijven. Those Vegan Cowboys wil in 2026 een proeverij organiseren.