De samenwerking met EIT Food sluit ook aan bij de ambitie van WUR om een actievere rol te spelen in Europese beleidsontwikkeling rond landbouw en voeding. - Foto: Canva
In dit artikel
Wageningen University & Research (WUR) is een strategische samenwerking aangegaan met het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), het grootste Europese netwerk voor innovatie in de voedselketen. Met dit partnerschap wil WUR zijn bijdrage aan duurzame voedselinnovatie versterken.
Door toe te treden tot het netwerk van EIT Food krijgt WUR direct toegang tot bedrijven, onderzoeksinstellingen en start-ups uit de Europese voedingssector. Daarmee ontstaan nieuwe kansen voor samenwerking, kennisdeling en het opschalen van innovaties die bijdragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. De samenwerking met EIT Food sluit ook aan bij de ambitie van WUR om een actievere rol te spelen in Europese beleidsontwikkeling rond landbouw en voeding. Via deelname aan denktanks, projecten en netwerkevenementen kan WUR zijn kennis en inzichten inbrengen in discussies over de toekomst van het Europese voedselsysteem.
De samenwerking loopt in ieder geval twee jaar, waarna de toegevoegde waarde van het partnerschap wordt beoordeeld.
Start-ups opschalen
Een belangrijk onderdeel van het partnerschap is de integratie van EIT Food in bestaande WUR-initiatieven, zoals StartHub en het StartLife-acceleratorprogramma. Jonge bedrijven en studentenondernemers krijgen hierdoor meer mogelijkheden om hun ideeƫn te ontwikkelen met ondersteuning uit een breed Europees netwerk.
EIT Food
EIT Food is een innovatiegemeenschap, opgericht om het voedselsysteem in Europa duurzamer, gezonder en veerkrachtiger te maken. Het netwerk brengt bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen samen om innovatie, ondernemerschap en onderwijs te stimuleren binnen de hele voedselketen ā van productie tot consument. Het wordt deels gefinancierd vanuit de EU en heeft verschillende projectlijnen, waaronder de eiwittransitie.