Skip to content

Zaadveredelaar Bejo focust op gezond, smaak, kleur en gemak

De tentoonstelling Sowing the Future focust op innovatie in zaadverdeling en op technologie in de tuinbouw. - Foto: Bejo premium

De tentoonstelling Sowing the Future focust op innovatie in zaadverdeling en op technologie in de tuinbouw. - Foto: Bejo

Meeldauwresistente uien, paarse asperges en platte witte kool met vierkant blad; Bejo laat het zien op de Floriade, op een demoveld en met een tentoonstelling. Volgens Danielle Bruin van het zaadbedrijf is veredeling in de groenteketen cruciaal om de groeiende bevolking te voeden. Naast productieverhoging zet Bejo in op duurzame teelt, gezondheid, smaak en kleur.

Gezondheid, smaak, kleur, oogstgemak, ziekteresistentie, droogtegevoeligheid, noem maar op, zaadveredelaars in de vollegrondgroentesector nemen al die aspecten mee in hun speurtocht naar nog nieuwe rassen. Bejo is een van deze bedrijven en wil zijn verhaal dolgraag op de Floriade uitleggen aan ketenpartners, professionele telers én consumenten.

Demoveld en tentoonstelling

Samen met de organisatie van Flevolandse voedselbedrijven Flevofood en Pixel Farming presenteert Bejo op drie naastliggende kavels het verhaal over de Nederlandse vollegrondstuinbouw. Er ligt een demoveld van Bejo met een groot aantal groenterassen. De drie bedrijven hebben samen een tentoonstelling ingericht onder de titel Sowing the Future. {{foto,2}}

Voedselzekerheid van belang

Danielle Bruin, Food & Value Chain Manager bij Bejo, is een van degenen die verantwoordelijk is voor de presentatie van het bedrijf. “Natuurlijk staan wij op de Floriade. De wereldbevolking blijft groeien, waardoor voedselzekerheid van essentieel belang is. Doorlopend veredelen wij nieuwe rassen voor verschillende klimatologische omstandigheden, maar ook groente met betere smaken en bedenken we verrassende concepten om de consumptie van groente te stimuleren. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Op de Floriade laten we zien wat daar allemaal bij komt kijken.”

Samenwerking in keten

Bejo veredelt, vermeerdert en verkoopt wereldwijd zijn zaden. Het internationale familiebedrijf heeft vestigingen in dertig landen. Er staan 2.000 medewerkers op de loonlijst. Naar eigen zeggen staat samenwerking met ketenpartners – telers, dealers, supermarkten en bijvoorbeeld universiteiten – bij Bejo centraal. Of zoals Bruin het formuleert: “Zaadveredeling vraagt kennis op een groot aantal terreinen, van DNA tot teelttechniek en van klimaatverandering tot consumentengedrag. In samenwerking met partijen in de keten komen we tot nieuwe rassen met nét een beetje extra. Nog gezonder, kleurrijker en lekkerder. Loop rond in de supermarkt en je ziet de trends in het groenteschap. Groente is trendy aan het worden.”

Coolwrap

Een van recente introducties van het bedrijf is de coolwrap, een vierkant koolblad van een speciaal geselecteerde platte witte kool met minder stugge nerven en een zacht milde smaak. Dit blad is te gebruiken als wrap, voor sushi of kan onderdeel zijn van het beleg op een gezonde sandwich.

Paarse broccoli

Trots is Bruin op het purple sprouting broccoli-concept Redi. Zij spreekt over een kleurrijke smaak-en sfeermaker met een hoog gehalte aan gezonde (en natuurlijke) glucosinaatverbindingen. Deze broccoli ligt al in de supermarkt in Spanje en Portugal en is binnen enkele weken verkrijgbaar in Nederland; een teler in Noord-Holland staat op het punt om te gaan oogsten. “We hebben het ras verder veredeld zodat de broccoliroosjes in één keer geoogst kunnen worden. Dat vraagt minder werk en is dus in deze tijden van belang voor de teler. Naast al die andere aspecten is arbeid altijd een van onze grote uitdagingen.”

Paarse asperge

Terug naar het demoveld op de Floriade. Er staat een groot aantal gewassen. Bijvoorbeeld rode en gele bieten, paarse en groene boerenkool, snackworteltjes in een aantal kleurvariaties. En paarse asperge, door Bejo ontwikkeld voor toepassing in salades. Bruin: “Deze groente is relatief nieuw en vraagt dus om een goede voorlichting aan consumenten. Je kunt deze asperge namelijk onbewerkt eten. Dat behoeft uitleg.”

Robuuste groenterassen

Volgens Bruin richt Bejo zich steeds meer op productie van robuuste groenterassen. Het pakket aan chemische middelen wordt kleiner, het weer onvoorspelbaarder. “De ontwikkeling van ziekteresistentie en van droogtetolerante rassen staat bij ons voorop. En dat laten we zien op ons demoveld. Daar groeit bijvoorbeeld onze meeldauwresistente rode ui, de Redlander. En ook onze Boga, de eerste plantui met resistentie tegen meeldauw.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Aart van Cooten

Freelance redacteur