Zes Europese landen veranderen hun voedingsrichtlijnen om meer plantaardige consumptie te stimuleren. Foto: Canva
In dit artikel
Europese landen passen hun voedingsrichtlijnen aan naar meer plantaardige aanbevelingen ten koste van dierlijke producten. Eiwit Trends ziet dat zes landen hierin opvallen.
1. Denemarken
De grootste varkensvleesproducent van Europa beweegt sinds eind 2023 naar een meer plantaardig voedselsysteem met het Nationale Actieplan voor Plantaardig voedsel. Naast uitgebreid beleid voor meer plantaardige productie is de Deense voedingsrichtlijn aangepast. Het advies is om vooral groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen en minder rood vlees en bewerkte vleesproducten te consumeren. Denemarken investeert daarnaast € 168 miljoen in de ontwikkeling en productie van plantaardige voeding.
2. Zweden
Eerder in 2023 kwam Zweden met een strak vormgegeven voedingsrichtlijn. De titel van de Zweedse voedingsrichtlijn luidt: ‘Vind je weg naar groener eten, niet te veel en wees actiever!’. Daarbij maakt het Scandinavische land gebruik van een stoplicht waarin groen staat voor groenten, fruit en bessen, vis en schaaldieren, noten en zaden en beweging. Geel staat voor de eerste stap naar gezonder eten met volkoren, gezonde vetten en magere zuivelproducten. Rood staat voor voedsel wat vermeden moet worden, zoals rood en bewerkt vlees, zout, suiker en alcohol.
3. Noorwegen
Noorwegen volgt dezelfde lijn als Zweden en Denemarken. Wat opvalt is hun duidelijke grens aan de consumptie van rood en bewerkt vlees: maximaal 350 gram per week. Daarnaast benadrukken de Noren het belang van meer plantaardig voedsel voor eigen gezondheid en voor het milieu.
4. Duitsland
De nieuwe Duitse Voedselcirkel, gelanceerd in maart 2024, is voor 3/4 plantaardig. Het advies voor vleesconsumptie is teruggebracht naar een tot twee keer in de week 120 gram en worst twee keer per week 30 gram. Voor groenten en fruit wordt maar liefst een dagelijkse inname van 550 gram geadviseerd. Opmerkelijk volgens critici is dat maar een derde van de graanconsumptie volkoren hoeft te zijn.
5. Portugal
Portugal ziet de verdeling van dierlijke en plantaardige voeding per dag hetzelfde als Duitsland: 1/4 dierlijke producten en 3/4 plantaardig. Peulvruchten, tofu en sojayoghurt worden aanbevolen als plantaardige eiwitbronnen. En opmerkelijk genoeg wordt geadviseerd dat één portie vis per week voldoende is. Daarnaast heet Portugal nu ook een aparte voedingsrichtlijn voor vegetariërs.
6. Frankrijk
De aanpassing van de Franse voedingsrichtlijn was minder radicaal, maar wel overwegend plantaardiger. Peulvruchten krijgen extra aandacht en moeten regelmatiger op het menu staan, net als de volkoren variant van brood, pasta en rijst. De minder verzadigde oliën rijk aan omega-3 worden ook in het zonnetje gezet. De charcuterie krijgt ervanlangs, dus bewerkte vleesproducten zoals ham, salami, worst en paté. De consumptie van charcuterie moet terug naar maximaal 25 gram per dag. Vleesconsumptie mag hooguit 500 gram per week zijn en twee keer per week moet vis op het menu staan.