Plantbased voeding voert zeker niet de boventoon op de PLMA. Foto: Misset
In dit artikel
De private labelbeurs, de PLMA, is dƩ plek voor huismerkfabrikanten om zich te laten zien en om nieuwe innovaties te tonen. Niet heel natuurlijk voor de meeste huismerkfabrikanten. Het blijven toch belangrijke spelers, maar wel op de achtergrond. Ruim 3.000 bedrijven staan twee dagen lang in de RAI met hun producten. En ja, dat gaat om een enorme hoeveelheid voeding.
Plantbased voeding voert zeker niet de boventoon op de PLMA. Die eer gaat naar de snoepfabrikanten. Maar er is zeker genoeg te vinden voor mensen die op zoek zijn naar goede plantbased producten.
Goedkoop eiwitrijk ingrediƫnt
Zo presenteert het Deense Ferm Food haar nieuwe ingrediƫnt: raapzaadkoek. Met de Novel Food-toelating op zak is dit bedrijf op zoek naar klanten die met hun ingrediƫnt aan de slag wil. En ze hebben een goed verhaal, want na soja is raapzaad de grootste eiwitgewas ter wereld. Nu niet gebruikt voor humane voeding, maar door Ferm Food kƔn het wel. Het ingrediƫnt is goedkoop, met de toevoeging van veldboon heeft het een compleet aminozuurprofiel Ʃn het is goed beschikbaar. EƩn nadeel, het is bruin. Belemmerende factor, maar daar valt wel mee te werken. Er wordt bijvoorbeeld al brood mee gemaakt en ook plantaardige bacon was te proeven.



Hybride hype
Wat mij ook opviel was de hoeveelheid hybride zuivelproducenten. Eerlijk is eerlijk, ze zijn nog op ƩƩn hand te tellen, maar dat is een groot contrast met vorig jaar. Toen was er ƩƩn aanbieder actief: Kerry Group met Smug Dairy. Nu heeft Farm Dairy een hybride melk gepresenteerd en stond hybride kaasmaker PlanetDairy er, die ook hybride melk gaat introduceren. En wellicht dat ik er een paar over het hoofd heb gezien. Ik kan me ook voorstellen dat er hybride ijs of boter te vinden was, maar het blijft goed zoeken tussen de dierlijke producten. Want het is nog klein en de beurs immens groot.
Knolselderij-kroketjes
Ander concept waar ik van onder de indruk ben, is Plantasty van het Belgische Greenyard. Kroketjes en burgers op basis van groenten. Wortelkroketjes, wortel-zoeteaardappel rondiniās of wat dacht je van knolselderij-kroketjes? Groente in de hoofdrol zetten, iets waar Greenyard natuurlijk wel raad mee weet.
Tamme introducties
De bovenstaande voorbeelden geven aan dat er zeker iets gebeurt, maar dit zijn ook wel de voorbeelden die bij mij naar boven komen. Dat zegt ook iets over de innovaties die gepresenteerd zijn op de PLMA: er is weinig vernieuwends. En dat is jammer. Ik had gehoopt nog veel meer producten te zien die me om ver zouden blazen, omdat ze er nog niet zijn of omdat ze lef tonen.
Tussen de snoep en de koek stonden ook nog (plantaardige) vlees- en zuivelproducenten. Ik sprak een kalkoenproducent Volys. Dit bedrijf verwerkt kalkoenvlees tot allerlei soorten vleesproducten. Dit bedrijf blijkt ook een aantal veggie producten te hebben: vier. Die hadden ze niet bij zich, maar ze bieden het wel aan. Waarom stappen traditionele dierlijke producenten in plantaardig? Omdat ze willen kijken of het verkoopt. Is het de moeite waard om een vega(n) productielijn op te zetten en wat heb je daar allemaal voor nodig? Bij Volys is nog geen conclusie getrokken of ze met deze producten doorgaan, maar als ze niet worden gepresenteerd op een van de belangrijkste beurzen voor de sector, zegt dat misschien wel genoeg.