Nu de EU-landbouwcommissie heeft ingestemd met een verbod op vleesnamen zal later dit jaar het Europese Parlement beslissen of ze het verbod willen invoeren. Foto: Boerderij
In dit artikel
De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde 8 september in met een verbod op vleestermen voor plantaardige alternatieven. In een plenaire sessie besluit het Europees Parlement later dit jaar of het verbod wordt ingevoerd.
Het controversiële voorstel over naamgeving herleeft een discussie die in 2020 werd weggestemd. Het betreft het gebruik van termen zoals ‘burger’, ‘worst’ en ‘steak’ in de naamgeving van vleesvervangers. Het amendement van de Franse parlementariër Celine Imart kwam onverwacht terug op de agenda. Het Europees Hof van Justitie oordeelde eind vorig jaar dat huidige EU-wetgeving consumenten al voldoende beschermt tegen misleidende etikettering.
Ook Europese Commissie wil restricties
Parallel werkt de Europese Commissie aan een eigen voorstel om 29 vleestermen te verbieden voor plantaardige producten. Hoewel ‘burger’ en ‘worst’ daar zijn uitgesloten, zouden termen als ‘kip’, ‘spek’ en ‘rundvlees’ wel worden verboden.
Sector spreekt van ‘schijnprobleem’
“Er bestaan geen gegevens die aantonen dat consumenten verward raken door plantaardige burgers of worsten,” zegt Rafael Pinto van de Europese Vegetariërs Unie (EVU). “Beleidsmakers blijven dit schijnprobleem ophalen, terwijl burgers er geen last van hebben.”
Volgens Pinto schaadt een verbod juist de sector. “Het treft boeren die erwten en soja verbouwen, hindert innovatieve bedrijven en vermindert transparantie voor consumenten door onduidelijke nieuwe benamingen.” EVU spreekt van een kloof tussen wetenschap en beleid en roept parlementsleden op het voorstel weg te stemmen tijdens de plenaire vergadering.
Voorstel gaat tegen stroom in
Het amendement werd onderdeel van regelgeving die eigenlijk de positie van boeren moest versterken. Hoewel de discussie over plantaardige benamingen niet op de agenda stond, behaalde het voorstel toch een meerderheid.
Enkele dagen eerder riep de European Academies Science Advisory Council (EASAC) beleidsmakers juist op tot meer steun voor vlees- en zuivelvervangers vanwege klimaat- en gezondheidsvoordelen.
Wanneer dit commissievoorstel wordt behandeld is onduidelijk, maar de politieke druk op de alternatieve eiwitsector neemt toe. Net als in 2020 wordt de beslissing uiteindelijk genomen door alle parlementsleden in plenaire vergadering.