Skip to content

Consumentenbond: vegakipfilet duurzamere keuze dan dierlijke kipfilet

Vegakipfilet is een duurzamere keuze dan dierlijke kipfilet, concludeert de Consumentenbond. Ook heeft de vegavariant een betere voedingswaarde.

De Consumentenbond concludeert dat vegetarische kipfilet duurzamer is dan dierlijke kipfilet in een vergelijkend vleeswarenonderzoek. Foto: Jean-Pierre Jans/ANP

De Consumentenbond concludeert dat vegetarische kipfilet duurzamer is dan dierlijke kipfilet in een vergelijkend vleeswarenonderzoek. Foto: Jean-Pierre Jans/ANP

Vegakipfilet is een duurzamere keuze dan dierlijke kipfilet. Dit concludeert de Consumentenbond naar aanleiding van een vergelijkend vleeswarenonderzoek van kipfilet.

De drie bekeken vegetarische kipfiletproducten zijn duurzamer in samenstelling én zijn qua voedingswaarde eiwitrijk en bevatten weinig verzadigd vet. De vegavarianten bestaan uit plantaardige ingrediënten, zoals tarwegluten en soja, maar ook dierlijke ingrediënten, zoals kippeneiwit en melk. Deze grondstoffen veroorzaken minder uitstoot en maken de vegavariant duurzamer.

Vegakipfilet heeft betere voedingswaarde

De vegavarianten hebben door de andere ingrediënten een betere voedingswaarde. Het zoutgehalte van een vegavariant is hoog, maar nog altijd lager dan het zoutgehalte van de dierlijke variant.

De vegetarisch kipfilet van Albert Heijn is volgens de bond de beste keuze met 12 gram eiwit, het laagste gehalte aan verzadigd vet en zout en verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Het onderzoek richtte zich op de vergelijking van 18 dierlijke kipfiletproducten door een consumentenpanel. Dit panel heeft de vegetarische producten niet beoordeeld.

Kipfilet-vleeswaren niet altijd puur filet

De samenstelling en voedingswaarde van veel van de geteste dierlijke kipfiletproducten komen niet overeen met het gezonde imago. Naast kippenborst bevatten veel producten kippenvellen, potenvlees, snijresten en kippencollageen (eiwit uit huid, kraakbeen en botten). Deze delen veroorzaken onder andere het hogere verzadigdevetgehalte van een aantal producten. Slechts 4 van de 18 producten krijgen een ruim voldoende voor de hoeveelheid verzadig vet.

Bereidingswijze

De bereidingswijze wordt omschreven met termen als ‘gegrild’, ‘ovengebakken’ en ‘roasted’. Uiteindelijk wordt de kipfilet altijd hetzelfde bereid: gegaard in de oven. De bruine randjes die de verhitting veroorzaakt worden aangesterkt met de toevoeging van bijvoorbeeld suiker. Sommige leveranciers braden de kip aan met zonnebloemolie, waardoor het vetgehalte verder toeneemt. De kipfilet met de laagste beoordeling omschreef het panel als ‘een hap vet’.

Eiwit Congres 2026: Smaakt naar meer! Van eerste hap naar blijvende verandering in de eiwittransitie. Ontdek wat herhaalaankopen in de weg staat én hoe smaak kan overtuigen. Meld je alvast aan voor het congres op 5 maart 2026 in Wageningen

Snel delen