Een hamburger zit vol eiwitten. Foto: Jan Willem Schouten
In dit artikel
Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Vooral voor mensen met overgewicht of ouderen is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Gelukkig is eiwit helemaal hot en zijn er in de supermarkt genoeg eiwitrijke producten te vinden.
Je zult maar een dochter hebben die voeding en gezondheid heeft gestudeerd!
Mijn ouders zijn beiden ruim in de tachtig. Toen ik laatst op visite was, zag ik een eenzame hamburger in de koelkast liggen voor het avondeten. “Waarom 1 hamburger?”, vroeg ik hen. “Och, zo’n honger hebben we niet, dit is genoeg voor ons allebei…”, was het antwoord. Ik legde nog eens uit waarom het juist voor hen belangrijk is om voldoende eiwit te eten: als je ouder bent, eet je minder, heb je minder eetlust, je beweegt minder, soms smaakt het ook allemaal minder. Hamburgers zitten vol met eiwit van goede kwaliteit. Zuivel trouwens ook. Dierlijke eiwitten zijn van goede kwaliteit. We liepen de koelkast nog een keertje door, inclusief de etiketten op de vla en de melk. Daarop kun je zien hoeveel eiwit erin zit.
Plantaardige eiwitten
Maar er is ook nog die andere kant van dit verhaal. We willen naar een meer plantaardig voedingspatroon. Dat is duurzamer, beter voor de wereld. Echter, plantaardige eiwitten kunnen door ons lichaam minder goed gebruikt worden. Ze hebben een lagere eiwitkwaliteit. Wat betekent dit voor deze groep ouderen?
Deze vraag heeft twee antwoorden.
Antwoord 1. Als gemiddelde Nederlander eten we ruim voldoende eiwitten. We kunnen prima met minder, en daarom hoeven de meesten van ons zich geen enkele zorgen te maken over tekorten als we minder vlees, minder zuivel en meer peulvruchten, noten en andere plantaardige eiwitbronnen zouden eten.
Antwoord 2. Alleen voor groepen zoals ouderen, of mensen met overgewicht of obesitas die een streng afvaldieet volgen, is voldoende eiwit van goede kwaliteit WEL belangrijk. Omdat ze minder eten, krijgen ze misschien maar net genoeg eiwit binnen en als dat eiwit van mindere kwaliteit is, blijft er onvoldoende over voor optimaal functioneren van het lichaam.
Eiwitrijke producten
‘Gelukkig’ voor deze doelgroep is eiwit helemaal ‘hot’ in de supermarkt. Dus er is keuze genoeg. Je struikelt over de producten waarop schreeuwende etiketten staat dat er eiwit in zit. Overigens zijn er ook eiwitrijke producten zonder zo’n schreeuwend etiket, zoals magere kwark. En wat gebeurt er nu als je deze producten koopt terwijl je al die eiwitten niet nodig hebt? Het eiwit wordt omgezet in energie en als je die energie niet gebruikt, wordt dit opgeslagen als vet.
Eiwit Congres 2026: Smaakt naar meer! Van eerste hap naar blijvende verandering in de eiwittransitie. Ontdek wat herhaalaankopen in de weg staat én hoe smaak kan overtuigen. Bekijk welke sprekers op het programma staan en meld je alvast aan voor het congres op 5 maart 2026 in Wageningen