Toetjes met extra eiwitten. De grootste groei lijkt volgens Martijn Rol in de categorie ‘eiwit-verrijkt’ te zitten. Foto: ANP
In dit artikel
Recent werd de Eiweet-rapportage over de verkoop van plantaardige en dierlijke eiwitten in het supermarktkanaal gepubliceerd. Supermarkten laten een daling zien van verkoop van dierlijk eiwit ten gunste van plantaardig.
Was in 2023 de verhouding 60-40, daar zit deze nu op grofweg 58% dierlijk tegenover 42% plantaardig. Kortom, positief nieuws voor alle voorvechters voor een meer plantaardig dieet. Toch liggen de supermarkten niet op koers om tot een 40/60-verhouding te komen in 2030. Versnelling is nodig, zo staat in het rapport.
Consument gek op vlees en zuivel
Over nut en noodzaak van eiwittransitie is genoeg geschreven. Willen we een groeiende vraag naar eiwitten duurzaam blijven invullen, dan mag het wel een onsje minder. Ook voor onze eigen gezondheid kan dat geen kwaad. Supermarkten hebben, als belangrijkste afzetkanaal, een grote rol te spelen. Een rol die ze ook oppakken als je kijkt naar hun doelstellingen. Maar de praktijk is een stuk weerbarstiger. De consument is nu eenmaal gek op vlees- en zuivelproducten.
Heel Nederland lijkt te denken dat het beter is voor de gezondheid om producten met extra eiwit te consumeren
Niet voor niets laat de rapportage zien dat vooral de categorie ‘combi plantaardig-dierlijk’ sterk groeit. Hybride producten met een mix van vlees en plantaardig kennen een groeiende populariteit. Wel de smaak en structuur, maar toch een kleinere footprint. Daarnaast zie ik ook de kwaliteit van plantaardige alternatieven snel verbeteren. Tijdens het Plant FWD-congres werd ik verrast door de vele smaakvolle nieuwe producten die werden aangeboden. Met de toenemende consolidatie in de sector en de daarmee verder gaande professionalisering, verwacht ik meer innovatiekracht en dus een boost voor de kwaliteit van deze categorie.
Inzetten op meer groente
Ondertussen lijkt de grootste groei echter in de categorie ‘eiwit-verrijkt’ te zitten. Dus eerder meer dan minder (dierlijk) eiwit. Van met eiwit verrijkte pannenkoeken tot smeerkaas en limonade (!). Heel Nederland lijkt te denken dat het beter is voor de gezondheid om producten met extra eiwit te consumeren. Dat is wellicht zo als je moet herstellen van een topsportprestatie of operatie. Maar de gemiddelde Nederlander eet vaak al te veel eiwitten.
We kunnen het beste inzetten op het stimuleren van het eten van meer groente. Want dat eten we nog steeds veel te weinig. Voor de marge van de supermarkt ook interessant. Een win-win voor iedereen.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.