Skip to content

EU wil fermentatiebedrijven ondersteunen met opschalen

De Europese Commissie onderschrijft het belang van biotech-oplossingen voor onder meer voeding, zoals moderne fermentatie.

De EU wil start-ups ondersteunen in het opschalen van fermentatietechnologieën. Foto: Afbeelding met AI gegenereerd (Reve.art)

De EU wil start-ups ondersteunen in het opschalen van fermentatietechnologieën. Foto: Afbeelding met AI gegenereerd (Reve.art)

Er gaat meer geïnvesteerd worden in moderne fermenatie en de EU wil bedrijven helpen met opschalen. Dat staat in de nieuwe Bio-economie Strategie die de Europese Commissie presenteert. De strategie omvat plannen om biotechnologische economie te versterken en te laten groeien.

De Europese Commissie onderschrijft het belang van biotech-oplossingen voor onder meer voeding, zoals moderne fermentatie. In de strategie stelt de commissie ook vast dat hier uitdagingen in zitten, zoals het opschalen van deze technologieën. De EU wil daarom de toegang tot pilot- en demoproductielocatie vergemakkelijken voor start-ups en mkb-bedrijven. Daarnaast gaat de commissie technische ondersteuning beschikbaar stellen voor bedrijven die producten ontwikkelen op basis van moderne fermentatie voor voeding en veevoer.

Daarnaast stelt de Europese Commissie ook vast dat de toelatingsprocedure iets te wensen overlaat. De coördinatie van autorisatieprocessen zal waar nodig versterkt worden, staat in het document. Ook wordt er een Bioeconomy Investment Deployment Group opgericht om fermentatiefaciliteiten en bio-raffinaderijen financieel te ondersteunen.

Visie op biotech

De strategie is onderdeel van de brede EU visie op de bio-economie in 2040. Tegen die tijd zullen duurzame bio-gebaseerde materialen en producten wijdverspreid zijn in de EU. Hiervoor moet de bio-economie in schaal toenemen om betaalbaar, concurrerend en industriële schaal inzetbaar te zijn. Om hier meer richting aan te geven, komt de EU nog met ‘Biotech Act’. Hierin worden barrières gedefinieerd en concrete oplossingen in aangedragen. Naar verwachting wordt deze eind 2026 gepubliceerd.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur