Skip to content

FrieslandCampina investeert niet meer in precisiefermentatie

FrieslandCampina ziet geen toegevoegde waarde in precisiefermentatie voor het bedrijf en investeert er daarom niet meer in.

FrieslandCampina maakt bekend niet langer te investeren in precisiefermentatie. Foto: ANP

FrieslandCampina maakt bekend niet langer te investeren in precisiefermentatie. Foto: ANP

FrieslandCampina ziet geen toegevoegde waarde in precisiefermentatie voor het bedrijf. Andere bedrijven kunnen dat beter, is het idee. De zuivelcoöperatie focust zich op het verlagen van de impact van de melkveehouderij, vertelt Jan Derck van Karnebeek tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

FrieslandCampina besluit nu te stoppen met het investeren in precisiefermentatie. Het past niet meer binnen de strategie van het bedrijf. “De productie van hoogwaardige eiwitten en galacto-oligosacchariden, een waardevol ingrediënt uit melk, krijgt binnen deze koersverlegging meer aandacht. Dit versterkt de valorisatie van melk, wat cruciaal is voor de toekomst van FrieslandCampina,” vertelt een woordvoerder aan Nieuwe Oogst.

Geschiedenis FrieslandCampina in fermentatie

Precisiefermentatie is niet nieuw voor de zuivelcoöperatie. Al sinds 2016 gebruikt het bedrijf de technologie om humane melk-oligosachariden, niet-verteerbare suikers die in moedermelk voorkomen, te produceren. In 2023 ging de ontwikkeling verder en kondigde FrieslandCampina Ingredients een samenwerking aan met het Amerikaanse Triplebar Bio. Samen wilden de bedrijven zuiveleiwitten produceren met behulp van precisiefermentatie. Op dat moment wilde het zuivelbedrijf nog een volledig assortiment aan zuivel en alternatieve eiwitten naast elkaar aanbieden.

Andere bedrijven kunnen precisiefermentatie beter

Nu besluit de Nederlandse zuivelcoöperatie zich terug te trekken. Andere bedrijven zijn beter in precisiefermentatie, stelt het bedrijf. Andere zuivelbedrijven investeren nog wel in precisiefermentatie. Zuivelgigant Fonterra richtte samen met dsm-firmenich een joint-venture, Vivici, op. Dit Nederlandse bedrijf verkoopt melkeiwit beta-lactoglobuline al in de Verenigde Staten.

Danone ging een samenwerking aan met Imagindairy en Arla met Novozymes. Het blijft nog stil rondom deze samenwerkingen, mede doordat ingrediënten gemaakt met precisiefermentatie nog niet overal zijn toegelaten als humane voeding. Er is nog geen toelating in de EU.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur