Skip to content

Graag een vegaburger met alcoholvrije gin

Bescherm namen als gin of vlaai gerust, maar stop plantaardige vondsten als de vegaburger niet in een taalkundige dwangbuis.

Het Europees Parlement heeft besloten dat er wetgeving moet komen die termen als 'plantaardige schnitzel' aan banden legt. Foto: Herbert Wiggerman premium

Het Europees Parlement heeft besloten dat er wetgeving moet komen die termen als 'plantaardige schnitzel' aan banden legt. Foto: Herbert Wiggerman


De vegaburger is zo ingeburgerd dat zelfs de slager hem zonder knipperen verkoopt. Iedereen weet wat het is: een plantaardig alternatief in de vorm van vlees. Ondanks die ogenschijnlijke duidelijkheid besloot het Europees Parlement in oktober dat er wetgeving moet komen die termen als ‘vegetarische worst’, ‘vegaburger’ en ‘plantaardige schnitzel’ aan banden legt.

Die ontwikkeling staat niet op zichzelf. In november oordeelde het Hof van Justitie – de hoogste Europese rechter – dat een alcoholvrije drank niet mag worden verkocht als ‘alcoholvrije gin’. De reden is simpel: voor de wettelijke benaming ‘gin’ gelden vaste eisen, waaronder een minimaal alcoholpercentage van 37,5%. Een alcoholvrij product voldoet daar per definitie niet aan. Het Hof vindt daarom dat de benaming misleidend kan zijn, ook wanneer het woord ‘alcoholvrij’ er gewoon voor staat.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €19,20/maand

Snel delen

Judith Jansen
Judith Jansen

Advocaat