Skip to content

Hitte, hersens en hamburgers

De plantaardige keuken is allang niet meer beperkt tot salades of smakeloze vleesvervangers.

Plantaardig eten

Foto: Cor Salverius

Het afgelopen weekend was warm. Niet zomaar warm, maar zinderend warm.

De zon scheen genadeloos, en het onweer lag voortdurend op de loer. Op zulke dagen lijkt de tijd te vertragen. Bij zulke temperaturen lijkt alles trager te gaan en dat nodigt ons uit na te denken en minder te doen. Na te denken over iets alledaags, zoals wat we gaan eten.

Wat we op ons bord leggen, is vaak een kwestie van routine. Een broodje hier, een snelle hap onderweg of iets makkelijks uit de vriezer na een lange dag. In de hitte lonkt het gemak nog meer. Een koude cola, een ijsje, een snelle burger. En, ja, soms lijkt zo’n vette hamburger onweerstaanbaar. Maar waarom eigenlijk? Omdat we zo zijn opgegroeid? Omdat reclames ons al jaren vertellen dat écht genieten begint met vlees, dat het stoer is, lekker, en ‘normaal’?

Nieuwsgierigheid naar plantaardig eten

Toch is er iets aan het verschuiven. Vooral onder jongeren groeit het bewustzijn. Ze stellen vragen. Over het klimaat, over dierenwelzijn, over gezondheid en over de toekomst. En steeds vaker leidt die nieuwsgierigheid naar plantaardig eten. Niet uit schuldgevoel of omdat het móét, maar uit interesse. Omdat het kán. En omdat het verrassend goed smaakt.

De plantaardige keuken is allang niet meer beperkt tot salades of smakeloze vleesvervangers. Integendeel, denk aan rijkgevulde wraps met gekruide kikkererwten en frisse groenten, een romige pasta met cashewsaus en zongedroogde tomaatjes of een knapperige plantaardige burger die nauwelijks onderdoet voor de ‘echte’. Plantaardig eten is voedzaam, gevarieerd, kleurrijk én verrassend lekker. En je mist er niks mee; je ontdekt juist iets nieuws.

Plantaardig eten is voedzaam, gevarieerd, kleurrijk én verrassend lekker

De keuze voor plantaardig is geen rigoureuze revolutie. Het is een stille beweging van nieuwsgierigheid, bewustwording en zorg. Zorg voor je lichaam. Voor dieren. Voor de planeet. Misschien is dat wel wat de hitte ons leert: dat vertragen geen verlies is, maar een kans om anders te kijken. Ook naar iets zo gewoon als wat er op ons bord ligt.

Lees hier meer columns van onze experts op Eiwit Trends

Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.

Snel delen

Lizette Oudhuis
Lizette Oudhuis

Lector Healthy Food & Nutrition