Skip to content

Ingrediënt The Protein Brewery veilig verklaard door Efsa

Fermotein is een mycoproteïnen-ingrediënt geproduceerd door middel van biomassafermentatie.

Fermotein is veilig verklaard door Efsa. Foto: The Protein Brewery

Fermotein is veilig verklaard door Efsa. Foto: The Protein Brewery

Het ingrediënt Fermotein van The Protein Brewery krijgt een positief oordeel van de Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa. Daarmee is het gefermenteerde ingrediënt een stap dichterbij Europese toelating.

Het is een belangrijke stap in het Novel Food-traject: het oordeel van Efsa. Hiermee oordeelt de voedselveiligheidsautoriteit dat het ingrediënt veilig is voor consumptie. Het was een lang proces, want in mei 2020 diende The Protein Brewery het dossier in bij de Europese Commissie voor de toelating van Rhizomucor pusillus schimmelbiomassa poeder voor voeding. Bijna een jaar later gaf de Commissie Efsa de opdracht om een wetenschappelijke advies te vormen over dit voedingsmiddel. Nu is het oordeel geveld: het poeder is veilig voor het voorgestelde gebruik.

Zomer 2026

De Europese Commissie moet het ingrediënt nu nog officieel toelaten. Het bedrijf verwacht hier de komende maanden meer nieuws over te kunnen brengen. Thijs Bosch, CEO van The Protein Brewery, verwachtte in september dat het ingrediënt volgend jaar zomer goedgekeurd gaat worden.

Mycoproteïnen

Fermotein is een mycoproteïnen-ingrediënt geproduceerd door middel van biomassafermentatie. Er zijn verschillende toepassingen, zoals in de bakkerijgoederen. The Protein Brewery heeft al een Novel Food toelating in Singapore en de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk loopt de procedure nog.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur