Foto: Deze afbeelding is met behulp van AI gemaakt (Reve.art)
In dit artikel
Eten doen we elke dag. Vaak zonder erbij stil te staan, omdat het zo vanzelfsprekend is geworden. Juist daarom is het waardevol dat er een Week van Ons Eten bestaat: een moment om stil te staan bij wat er op ons bord ligt, waar het vandaan komt, en wie het mogelijk maakt. Dat is noodzakelijk, want met het veranderende klimaat en de geopolitieke ontwikkelingen is voedselbeschikbaarheid een hot item geworden.
Iedere dag leveren boeren, vissers en tuinders een geweldige prestatie. Dankzij hun werk en de inspanningen van de voedselverwerkers zijn de schappen in de supermarkt gevuld en de kramen op de markt rijk voorzien. Goed eten – van kwaliteit, lekker, gezond én hopelijk ook duurzaam. In deze week, dit jaar van 4 tot 11 oktober, vieren we dat, maar nemen we ook de tijd om te reflecteren.
Vrijdag Visdag
Neem bijvoorbeeld Vrijdag Visdag. Van oudsher een religieuze traditie, maar ook praktisch: vissers kwamen vaak op vrijdag aan, waardoor de vis dan het meest vers was. Tot op de dag van vandaag leeft dat ritme voort en zie je de meeste vissersschepen op vrijdag in de haven liggen. En als ik op vrijdag bij mijn moeder langsga, krijg ik bijna altijd vis voorgeschoteld; een lekker harinkje of een stuk rode poon.
Vissoorten uit de Noordzee, direct aan land gebracht en verwerkt en te koop in de viskraam die op zaterdag naast de supermarkt op het plein staat. Daar verkopen ze in het seizoen ook mosselen en andere schaal- en schelpdieren – mariene eiwitten die niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en klimaatvriendelijk. Laag in CO₂, rijk aan voedingsstoffen, en een goed voorbeeld van hoe smaak en duurzaamheid samen kunnen gaan.
Vakmanschap, innovatie en traditie gaan in Nederland hand in hand. Dat is iets om te koesteren
Kwetsbare keten
In de Week van Ons Eten is er aandacht voor groente en fruit, voor de boer, voor het intellectuele debat én voor vis. Bezoek een boer, praat met een visser. Dan zie je hoe voedsel tot stand komt, maar ook hoe kwetsbaar de keten soms kan zijn.
Voedselzekerheid is tenslotte geen vanzelfsprekendheid. We mogen blij zijn dat we elke dag iets te eten hebben, en tegelijk trots op Nederland als voedselland. Vakmanschap, innovatie en traditie gaan hier hand in hand. Dat is iets om te koesteren.
De Week van Ons Eten is daarmee meer dan een kalenderweek. Het is een uitnodiging om te kijken, te proeven, te praten. Over herkomst, over ritme, over toekomst. Want voedsel is meer dan vulling: het is cultuur, economie, gezondheid en verbinding.
Dus: eet bewust, denk na, en geniet. Niet alleen deze week, maar elke dag opnieuw.