Foto: Canva
In dit artikel
Biologisch varkensvlees is duurder dan gangbaar en volgens consumenten lekkerder. Wageningen UR gaat onderzoeken of dat echt zo is.
Onderzoek op varkensbedrijven
De onderzoekers gaan op varkensbedrijven in Denemarken, Duitsland, Polen, Spanje en Italië kijken naar dierenwelzijn, rassen en de verstrekte voersoorten. Gedurende het project wordt vlees van varkens van deze bedrijven aan smaakpanels gepresenteerd. Laboratorium voeren chemische en fysische analyses uit. De onderzoekers koppelen de analyses aan de herkomst van het vlees.Data-warehouse
Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, richt WUR een speciaal data-warehouse in dat alle data verzamelt. Voor de uitkomsten van het onderzoek is het van belang dat elke onderzoekspartij op dezelfde manier meet en de data op dezelfde manier aanlevert. De koppeling van data is van belang om te kunnen controleren of biologisch varkensvlees uit het ene land daadwerkelijk anders smaakt dan vlees uit de conventionele houderij in het andere land. Daarnaast moeten de onderzoekers een waterdicht tracking- en tracingsysteem bouwen. Persoonsgegevens van de deelnemende varkenshouders mogen daarbij niet zichtbaar zijn.Traceerbaarheid is belangrijk bij voorkomen vleesfraude
Uiteindelijk kan het project mEATquality de basis vormen voor een grote Europese database voor vleesherkomsten. Een dergelijke database bestaat al voor wijn. Traceerbaarheid van vlees is belangrijk bij het voorkomen van vleesfraude, zoals het paardenvleesschandaal en het verkopen van gangbaar vlees als biologisch.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst