Skip to content

Opnieuw discussie over bescherming vleesnamen in EU

Tijdens een vergadering van Europese landbouwministers is weer een balletje opgegooid om benamingen van vleesproducten beter te beschermen.

bescherming vleesnamen in EU

Europese lidstaten hebben de Commissie gevraagd om dierlijke benamingen beter te beschermen. In Nederland is gehakt een beschermde naam, daarom kiest Lidl voor gehaktmix. Foto: Herbert Wiggerman

Twaalf lidstaten willen dat de Europese Commissie traditionele vleesbenamingen beter gaat beschermen. De lidstaten stellen dat het tot verwarring leidt bij consumenten.

Tijdens een vergadering van Europese landbouwministers is weer een balletje opgegooid om benamingen van vleesproducten beter te beschermen. De lidstaten roepen de Commissie op om met een harmonisatie te komen van beschermde naamgeving.  

Het voorstel komt van de Tsjechische landbouwminister Marek Výborný en wordt onderschreven door elf andere lidstaten. In het voorstel staat dat ‘traditionele namen van voeding van dierlijke oorsprong’ beter beschermd moeten worden, zoals bij zuivel. De lidstaten stellen dat er steeds meer plantaardige varianten komen die lijken op hun dierlijke tegenhanger, maar dat deze producten ‘substantieel’ anders zijn. Met name op gebied van voedingswaarde. Zij stellen dat het essentieel is dat voedingsmiddelen die dierlijke producten nabootsen consumenten niet misleiden door hun naamgeving.

Europese eiwitstrategie

Binnenkort neemt Denenmarken het stokje over van Polen als voorzitter van Raad van de Europese Unie. De landbouwminister Jacob Jensen wil niet te veel aandacht besteden aan de discussie over naamgeving, vertelt hij aan Euractiv. “Ik ben pragmatisch. Ik laat de keuze graag bij boeren en consumenten over wat ze produceren en kopen.” Hij stelt dat boeren produceren wat hen geld oplevert. Jensen voegt daaraan toe dat hij graag een Europese tegenhanger van de Deense eiwitstrategie zou zien.

Eigen regelgeving

Lidstaten houden er nu hun eigen regels op na. In Nederland is bijvoorbeeld ‘gehakt’ een beschermde term, maar in Frankrijk niet. Frankrijk heeft wel geprobeerd om dat te veranderen, maar werd teruggefloten door het Europees Hof van Justitie. Naast vlees willen de lidstaten ook wettelijk beschermde termen voor honing, eieren, vis en enkele afgeleide producten.

Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur