Skip to content

Peulvruchten: de ‘stille revolutie’ van basisvoedsel naar innovatiekracht

Peulvruchten: wat ooit vooral als basisvoedsel werd gezien, groeit uit tot een veelzijdig ingrediënt dat verder gaat dan alleen vleesvervangers.

In Nederland en Spanje zijn geconserveerde peulvruchten (zoals bonen in blik) goed voor ongeveer een derde van de markt. Foto: Koos Groenewold premium

In Nederland en Spanje zijn geconserveerde peulvruchten (zoals bonen in blik) goed voor ongeveer een derde van de markt. Foto: Koos Groenewold

Mijn collega Martijn Rol schreef onlangs over de vezelrijke evolutie. En terecht: we eten te weinig vezels, waaronder de eiwitrijke peulvruchten. De peulvrucht is bezig aan een stille revolutie. Wat ooit vooral als basisvoedsel werd gezien, groeit nu uit tot een veelzijdig ingrediënt dat veel verder gaat dan alleen vleesvervangers.

De wereldwijde peulvruchtenindustrie zit middenin een transitie. Aangedreven door veranderende consumentenvoorkeuren en technologische innovaties, vinden peulvruchten hun weg naar een breed scala aan producten. Van pasta’s en soepen tot snacks en plantaardige burgers – de toepassingen zijn eindeloos. In deze column richt ik mij op Europa.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €19,20/maand

Snel delen

Ramon van der Tol
Ramon van der Tol

Sectormanager Akkerbouw bij Rabobank