Onderzoek van TNO toont aan dat een leefstijlverandering als plantaardiger consumeren een grote bijdrage levert aan de klimaattransitie. Foto: ANP
In dit artikel
Een overstap naar meer plantaardig eten kan tot 14% reductie in de totale Nederlandse broeikasgasuitstoot opleveren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO, dat de potentie van leefstijlveranderingen in kaart bracht voor de klimaattransitie.
Het onderzoekinstituut benadrukt met dit rapport de urgentie van de eiwittransitie. Volgens TNO levert een voedingspatroon vergelijkbaar met het EAT-Lancet dieet de grootste impact op COâ‚‚-reductie. De onderzoekers becijferen minder vlees en met mate zuivel consumeren een jaarlijks klimaatvoordeel van 8,1 megaton COâ‚‚-equivalenten kan opleveren. Ook komt er bij deze lagere consumptie van dierlijk eiwit een kwart van het Nederlands landoppervlak vrij.
Obstakels voor leefstijlveranderingen
Dan moet de Nederlandse consument een dergelijk dieet wel grootschalig omarmen. TNO onderzocht wat de barrières waren voor dit soort leefstijlveranderingen. De bereidheid om minder vlees en zuivel te consumeren en meer plantaardige eiwitten is relatief laag (43 tot 33%). Minder voedselverspilling heeft met 84% wel een groot draagvlak.
Lees ook: Onderzoek: EAT-Lancet-dieet win-win voor planeet en gezondheid
Industrie in beweging
TNO schrijft dat beleidsmakers en bedrijven consumenten meer kunnen faciliteren in de overgang naar een plantaardig eetpatroon. Het onderzoekinstituut wijst op het belang van innovatieve producten die plantaardige keuzes aantrekkelijker maken. Niet alleen qua smaak en prijs, maar ook door slimme nudging in supermarkten of gepersonaliseerde feedback via digitale platforms.
Versnelling mogelijk met systeemaanpak
De onderzoekers benadrukken dat leefstijlveranderingen alleen succesvol zijn als ze ondersteund worden door een samenhangende systeemaanpak: van stimulerende regelgeving tot samenwerking in ketens. “Leefstijlverandering is geen vervanging van technologische oplossingen, maar een aanvullende strategie. Met dit onderzoek geven we beleidsmakers concrete handvatten om gedragsverandering volwaardig te integreren in het klimaatbeleid”, zegt Geerte Paradies, senior scientist sociale innovatie bij TNO. Dit vergt een proactieve rol van retailers, foodservice en fabrikanten.
Lees ook: Eiwitmonitor: verschuiving naar plantaardig eiwit gaat langzaam
Minder of elektrisch rijden meest effectief
De meeste emissiereductie komt door auto rijden deels te vervangen door fiets- en openbaar vervoergebruik en elektrisch rijden. Dat scheelt 13,9 Megaton COâ‚‚-equivalenten. Op de tweede plek komt minder vaak vliegen, maar langer op vakantie blijven met een besparing van 8,6 COâ‚‚-equivalenten.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.