Skip to content

Consument accepteert gistolie als duurzaam alternatief voor palmolie

Het Nederlandse biotechbedrijf NoPalm Ingredients, onderzocht hoe consumenten aankijken tegen olie uit gisten.

Updated on:
Nieuws
Retail
Producent No Palm Ingredients toont met onderzoek aan dat consumenten zijn gistolie accepteren als duurzame vervanger van palmolie. Foto: No Palm Ingredients

Producent No Palm Ingredients toont met onderzoek aan dat consumenten zijn gistolie accepteren als duurzame vervanger van palmolie. Foto: No Palm Ingredients

Uit een onafhankelijk consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en Frankrijk blijkt dat gistolie wordt gezien als een gezonder én milieuvriendelijker alternatief voor palmolie. Gistolie geniet zelfs de voorkeur als ingrediënt in producten zoals margarine.

De studie, uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse biotechbedrijf NoPalm Ingredients, onderzocht de perceptie van gistolie onder 1.350 consumenten. De resultaten geven afnemers inzicht in de risico’s en kansen van het vermarkten van producten waarin gistolie verwerkt is.

In Duitsland en Frankrijk scoorde het ingrediënt significant beter dan palmolie op het gebied van productvoorkeur en koopintentie. “Dit is een mijlpaal voor de sector,” zegt Julie Cortal, Head of Business Development bij NoPalm Ingredients. “Voor het eerst zien we dat consumenten openstaan voor vetten op basis van fermentatie, zonder dat dit ten koste gaat van hun aankoopgedrag.”

Gistolie voldoet aan actiedrempels

Margarine diende als testproduct vanwege het hoge vetgehalte en het dagelijkse gebruik. Gistolie scoorde in beide landen boven de zogeheten ‘actiedrempel’, oftewel de grens waarbij consumenten hun koopgedrag wijzigen. In Nederland waren de verschillen op die scores kleiner, maar het draagvlak voor het vervangen van palmolie door gistolie is net zo groot.

Waardering voor transparante etikettering

Het onderzoek biedt ook inzicht in hoe consumenten de verschillende manieren van etikettering beoordelen. De term “olie op basis van gist” wordt het best beoordeeld door consumenten. Technischere of abstractere benamingen, zoals verwijzingen naar specifieke giststammen, scoorden lager.

Volgens Leoniek Robroch, Regulatory Affairs Manager bij NoPalm Ingredients, biedt dit een waardevol aanknopingspunt voor Europese regelgeving: “Onze data onderbouwt dat ‘gistolie’ als term niet alleen begrijpelijk is, maar ook breed geaccepteerd wordt. Dat is essentieel voor markttoegang én naleving van etiketteringswetgeving.”

Beperkte bekendheid gistolie, hoge potentie

De spontane bekendheid met gistolie blijft beperkt tot 10–20%, maar dit staat de waardering niet in de weg. De voorkeur ten opzichte van palmolie neemt zelfs verder toe zodra consumenten meer uitleg krijgen over de herkomst en voordelen van het ingrediënt.

Fermentatie als nieuwe vetstandaard

NoPalm Ingredients, opgericht in 2021, ontwikkelt fermentatie-gebaseerde olieoplossingen uit agri-food reststromen. Het bedrijf werkt onder andere samen met Those Vegan Cowboys, die kaas willen maken met caseïne uit precisiefermentatie. Dit consumentenonderzoek is, volgens NoPalm Ingredients, een vroege commerciële validatie voor een nieuwe categorie vetten. Dat biedt niet alleen kansen voor voedingsproducenten die willen herformuleren, maar ook voor investeerders in duurzame ingrediënteninnovatie.

Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.

Snel delen