Skip to content

Consumptie vlees zit nog op plateau

De vleesconsumptie daalt iets, maar is dat een trendbreuk? Wat zijn de oorzaken van de afname en de verschuiving bij gegeten vleessoorten?

Nederlanders eten iets minder vlees, maar is dat een trendbreuk of is het tijdelijk? Foto: ANP premium

Nederlanders eten iets minder vlees, maar is dat een trendbreuk of is het tijdelijk? Foto: ANP

Het is maar wat je communiceert. De consumptie van vlees bereikt het laagste punt sinds de start van de meting in 2005, meldt dierrechtenorganisatie Wakker Dier vol trots. Nederlanders aten in 2024 gemiddeld 37 kilo vlees, een halve kilo minder dan het jaar ervoor.

Wakker Dier baseert zich op de studie van Wageningen Social & Economic Research. Wageningen rekent met cijfers van diverse bronnen, van CBS tot GfK, maar interpreteert ook. De voorraden immers zijn niet bekend. De cijfers betreffen het totale verbruik van vlees en vleeswaren op basis van karkasgewicht. In 2024 was dat 74,4 kilo, tegenover 75,3 kilo in 2023. De aanname is dat de helft bot is, vandaar die 37 kilo van Wakker Dier. De vertaling gaat overigens niet voor alle vleessoorten gelijk op.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €19,20/maand

Snel delen

Jan Vullings
Jan Vullings

Algemeen hoofdredacteur