Skip to content

Deens MATR haalt €40 miljoen op

De Deense vleesvervangerproducent MATR Foods heeft €40 miljoen opgehaald en gebruikt dat om de productie uit te breiden.

MATR Foods maakt vleesverangers van mycelium. Foto: MATR Foods

MATR Foods maakt vleesverangers van mycelium. Foto: MATR Foods

De Deense vleesvervangerproducent MATR Foods heeft een investering van €40 miljoen opgehaald. Het bedrijf gaat het geld gebruiken om de productiecapaciteit verder uit te breiden.

De €40 miljoen is de totale investering die MATR in het afgelopen jaar ophaalde. Eind vorig jaar maakte het bedrijf bekend een durflening te hebben van €20 miljoen van de Europese Investeringsbank (EIB). Dat bedrag is nu verdubbeld met aandelenfinanciering van een aantal grote investeerders zoals Export and Investment Fund of Denmark (EIFO) en Novo Holdings.

Met de €40 miljoen wil de vleesvevangerproducent inzetten op het vergroten van de productiecapaciteit. Het fermentatieproces wordt opgeschaald naar 4.000 ton per jaar. Daarnaast zet het bedrijf ook een nieuwe productielijn op om aan de vraag uit Duitsland, Zwitserland en Denemarken te kunnen voldoen.

MATR maakt vleesvervangers van mycelium

MATR maakt vleesvervangers van gefermenteerde grondstoffen. Het bedrijf gebruikt een combinatie van haver, spliterwten, lupine, bieten en aardappelen als grondstof. Aan deze grondstof wordt vervolgens een specifiek type schimmelspoor toegevoegd waar mycelium uit ontstaat. De mycelium breekt voedingsstoffen af en zo ontstaan nieuwe smaakcomponenten en structuren ontstaan. MATR maakt hier volgens verschillende vleesvervangers van, zoals burgers en gehakt.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur