Werkzaamheden in een slachterij. Wereldwijd gaan mensen meer dierlijke producten eten, die toename is naar verwachting 6% per wereldbewoner. Foto: Danish Crown
In dit artikel
De komende tien jaar groeit de productie van vis en dierlijke agrarische producten wereldwijd met 14%. Dat verwachten de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een vooruitblik op de toekomst van voedselproductie en voedselbehoefte in de jaren tot en met 2034.
6% meer dierlijk voedsel per persoon
Mensen gaan wereldwijd meer dierlijke producten eten. De groei is naar verwachting 6% per wereldbewoner. Vooral in opkomende landen met een groeiende welvaart zal de consumptie van dierlijke producten toenemen. Deze consumptie blijft wel het grootst in landen met hoge inkomens. In de armste gebieden blijft de consumptie van dierlijke producten gering.
In totaal wordt over tien jaar 13% meer vlees, vis en zuivel gegeten, is de verwachting. Net als bij de consumptie per hoofd, is ook hier de groei vooral te verwachten in landen met middeninkomens, waar zowel bevolking als welvaart sterk toeneemt. In deze landen is de helft van de groei toe te schrijven aan bevolkingsgroei, de andere helft aan consumptietoename per persoon. In arme landen groeit de consumptie per hoofd niet, maar wel de totale consumptie, als gevolg van bevolkingsgroei.
Meer transport van voedsel
Wat verder opvalt in de analyse is een toenemend transport van voedingsmiddelen. Over tien jaar zal 22% van alle ingenomen calorieën van over de grens komen, overal op de wereld. De noodzaak van zulk transport neemt toe omdat productie steeds vaker ver van consumptie plaatsvindt. De auteurs van het rapport benadrukken dat het belang van internationale samenwerking hiermee alleen maar groter wordt.
De extra productie wordt deels gehaald door toenemende productiviteit per dier en per hectare. Dit kan met behulp van nieuwe technologie, maar ook door kapitaalsinvesteringen en intensiever gebruik van kunstmest en extra voer, met name in de middenrijke landen. Uitbreiding van het landbouwareaal ligt echter ook in de verwachting, vooral in Afrika en Zuid-Azië, waar de toegang tot moderne technologie beperkt blijft.
Uitstoot neemt minder snel toe dan productie
De uitstoot van broeikasgassen door de primaire landbouw zal naar verwachting met 6% toenemen. Dat is minder dan de productiegroei. De uitstoot per kilo product zal afnemen. Tegelijk denken experts dat op dit terrein veel meer mogelijk is. Als beschikbare emissiearme methoden worden toegepast, is een productiviteitsgroei van 15% mogelijk in combinatie met een vermindering van de uitstoot met 7%.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.