Vleesvervangers bij Albert Heijn. Foto: Jan Willem Schouten
In dit artikel
De Europese Unie heeft geen overeenstemming bereikt over het voorstel om vleestermen op plantaardige producten te verbieden. Het dossier schuift door naar het Cypriotische EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2026. Fabrikanten van vleesvervangers mogen voorlopig termen als ‘burger’ en ‘worst’ blijven gebruiken.
De onderhandelingen tussen de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie liepen deze week vast in Brussel. De partijen konden geen akkoord bereiken over het omstreden wijzigingsvoorstel van de Franse Europarlementariër Céline Imart (EVP). Zij wilde het gebruik van 29 vleestermen, waaronder ‘bacon’, ‘worst’ en ‘steak’, verbieden op verpakkingen van plantaardige producten.
Strolenberg: discussie leidt af van boereninkomen
Het voorstel maakte onderdeel uit van wetgeving over de onderhandelingspositie van boeren ten opzichte van grote afnemers zoals supermarkten. Nederlands Europarlementariër Anna Strolenberg (GroenLinks-PvdA/Groenen-EVA), aangesteld als rapporteur voor dit dossier, hekelt de gang van zaken. Volgens Strolenberg is de discussie gekaapt door het wijzigingsvoorstel over vleesbenamingen.
Strolenberg gaf eerder deze week uiting aan haar frustratie door vegaburgers te grillen op het kantoor van haar partij in het Europees Parlement. De parlementariër vindt dat het debat over benamingen niet ten koste mag gaan van de onderhandelingspositie van Europese boeren.
Consumenten snappen plantaardige etiketten prima
Voorstanders van het verbod stellen dat consumenten in verwarring raken door vleestermen op plantaardige producten. Meerdere onderzoeken weerleggen dit.
Uit een panelonderzoek van tv-programma AvroTros Radar onder ruim 20.000 Nederlanders blijkt dat 96% begrijpt dat een ‘vegaworst’ een vegetarisch product zonder vlees is. Slechts een kwart van de ondervraagden ervaart enige verwarring bij termen als ‘worst’ of ‘burger’ op plantaardige verpakkingen. Alternatieve benamingen zoals ‘plantaardige schijf’ zorgen juist voor méér onduidelijkheid: 30% weet dan niet wat ze kopen.
Duits onderzoek van Appinio bevestigt dit beeld. Bij een ‘flashtest’ waarbij consumenten slechts één seconde naar een verpakking keken, herkende 95% vleesproducten correct als vlees. Plantaardige producten werden in 45% van de gevallen direct herkend, maar slechts 1,5% bestempelde ze foutief als vlees. Volgens de onderzoekers ontstaan verkeerde aankopen niet door productnamen, maar door visuele factoren zoals verpakkingsontwerp en schapindeling.
Het verzet tegen het voorstel is breed: bijna 340.000 mensen tekenden diverse petities, meer dan 600 bedrijven en organisaties ondertekenden een open brief. Ook EVP-leider Manfred Weber noemde het verbod eerder overbodig.
Uitstel biedt ademruimte voor producenten vleesvervangers
Voor fabrikanten van vleesalternatieven betekent het uitstel dat zij voorlopig geen kostbare herverpakkingen hoeven door te voeren. Het voorstel zou ook gevolgen hebben gehad voor de Britse markt vanwege een recent handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Het Cypriotische voorzitterschap zal het dossier in de eerste helft van 2026 opnieuw moeten agenderen. Belangenorganisaties pleiten voor een effectrapportage voordat de onderhandelingen worden hervat.
Eiwit Congres 2026: Smaakt naar meer! Van eerste hap naar blijvende verandering in de eiwittransitie. Ontdek wat herhaalaankopen in de weg staat én hoe smaak kan overtuigen. Bekijk welke sprekers op het programma staan en profiteer van €50,- vroegboekkorting op je ticket voor het congres op 5 maart 2026 in Wageningen