Food Innovation Center van chemieconcern DSM in Delft. - Foto: ANP
Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra en voedings- en gezondheidsconcern DSM richten samen een nieuwe start-up op. Binnen die start-up gaan de bedrijven zich richten op de ontwikkelingen en commercialisering van eiwitten gemaakt door middel van fermentatie.
De twee bedrijven werken sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door microfermentatie geproduceerd worden. Dat leverde onder andere veel nieuwe kennis en patentaanvragen op. Door een nieuw bedrijf te starten kan deze kennis omgezet worden in commerciĆĀ«le producten. Tegelijk wordt er binnen de start-up verder onderzoek gedaan naar de productietechniek.
Ć¢ĀĀNieuwe eiwitten vullen bestaande aanĆ¢ĀĀ
Komal Mistry-Mehta, Chief Innovation and Brand Officer bij Fonterra, zegt over de start-up: Ć¢ĀĀZuivelvoeding zal altijd onze kernkracht zijn, nu en in de toekomst, en er zal een sterke vraag blijven naar onze duurzame, weidezuivel. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat de voorkeuren van sommige consumenten evolueren, en we geloven dat eiwitten die zijn geproduceerd met opkomende technologieĆĀ«n naast onze zuivelproducten kunnen werken. Met aanhoudende bevolkingsgroei zal er een rol zijn voor zowel zuivel als andere voedingsbronnen bij het voeden van de wereldbevolking Ć¢ĀĀ ze bieden keuze en ze zijn complementair.Ć¢ĀĀ
In 2019 kocht Fonterra zich via een minderheidsbelang al in in het Amerikaanse bedrijf Motif. Ook dit bedrijf maakt eiwitten en voedselingrediĆĀ«nten door middel van fermentatie.
Precisie- of microfermentatie is een techniek waarbij micro-organismen (bacteriĆĀ«n, schimmels en gisten) worden gebruikt om ingrediĆĀ«nten te produceren die vergelijkbare eigenschappen hebben als die in zuivel.
Veel bedrijven actief met precisiefermentatie
Inmiddels zijn er wereldwijd veel bedrijven bezig met het ontwikkelen van nieuwe ingrediĆĀ«nten met behulp van de techniek. Zo is het Amerikaanse biotechbedrijf Turtle Tree bezig met het maken van lactoferrine (ingrediĆĀ«nt uit melk) met fermentatie. Het hoopt eind volgend jaar goedkeuring te krijgen om het op de markt te brengen in de VS.
Het grote voedings- en handelsbedrijf ADM is onlangs gaan samenwerken met New Culture, dat ook micro-organismen gebruikt voor productie van eiwitten. New Culture haalde vorig jaar al geld op bij ADM, Dr. Oetker en Kraft Heinz. Dichter bij huis is ook Those Vegan Cowboys bezig met micro-fermentatie voor zuiveleiwitten.
In de Europese Unie zal commercialisering langer op zich laten wachten dan in andere landen, aangezien het goedkeuringsproces voor nieuwe voedingsmiddelen een lange tijd duurt en omdat het om gmo (genetisch gemodificeerde organismen) gaat.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collegaās, ervaren redacteurs Ć©n experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst