In Nederland is JBS eigenaar van onder andere Vivera. Die producent van vleesvervangers wil De Vegetarische Slager van Unilever overnemen. Foto: Roel Dijkstra
In dit artikel
Het Braziliaanse vleesbedrijf JBS en eigenaar van Vivera en De Vegetarische Slager beslist vrijdag over de beursgang aan de New York Stock Exchange (NYSE). Tegelijk wil het bedrijf de aandelen onderbrengen in een Nederlandse nv.
Tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering op vrijdag 23 mei ligt een voorstel om het bedrijf zowel in New York als in São Paulo (Brazilië) te noteren. Tegelijk met de beursgang in New York wil JBS administratief verhuizen naar Nederland. De beursgang verloopt via de Nederlandse houdstermaatschappij JBS NV, gevestigd in Amstelveen. De nieuwe bedrijfsstructuur onder JBS NV met zetel in Nederland geeft de grootste aandeelhouders, broers Joesley en Wesley Batista, 85% van het stemrecht.
Eigenaar Vivera en De Vegetarische Slager
JBS heeft meer dan 250 fabrieken in 17 landen, voornamelijk in de vleesverwerking. In Nederland is het bedrijf eigenaar van onder andere Vivera, producent van vegetarische vleesvervangers, gevestigd in het Overijsselse Holten. Vivera is voornemens het merk De Vegetarische Slager van Unilever over te nemen. De overname moet nog goedgekeurd worden door verscheidene mededingingssautoriteiten.
Milieugroepen en SOMO luiden de noodklok
JBS is niet alleen bepalend in het Nederlandse vleesvervangerschap, maar is daarnaast een van de meest omstreden vleesverwerkers wereldwijd. Zo’n twintig milieuorganisaties, waaronder Oxfam Novib, Greenpeace, Milieudefensie en SOMO, keren zich tegen de beursgang in de VS. Zij waarschuwen aandeelhouders en wijzen op eerdere schendingen van milieu- en mensenrechten. Het bedrijf haalt regelmatig het nieuws omdat het zich schuldig zou maken aan grootschalige ontbossing in de Amazone, corruptie en hoge uitstoot van methaangassen.
Rechtsgang
Greenpeace waarschuwde JBS enkele weken geleden dat een vestiging in Nederland betekent dat het bedrijf zich aan Nederlandse regels moet houden. Internationaal programmadirecteur Carme Gravatt van Greenpeace dreigde in een brief aan de bestuurders van JBS, de Batista-broers, met een gang naar de rechter.
Het Centrum voor Onderzoek naar Multinationale Ondernemingen (SOMO) stelt dat JBS in het recente verleden voor honderden miljoenen aan belasting heeft ontdoken of ontweken via Luxemburgse brievenbusfirma’s. Het vleesbedrijf heeft een wereldwijde omzet van meer dan €70 miljard per jaar.