Foto: Canva
Het Belgische kweekvleesbedrijf Peace of Meat en mycoproteïnebedrijf Enough, dat momenteel een fabriek in Sas van Gent bouwt, gaan samenwerken.
Daarvoor hebben ze een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst getekend. Het doel van de samenwerking is om het naar de markt brengen van hybride producten, producten die bestaan uit zowel kweekvlees als mycoproteïne (eiwit uit schimmels), te versnellen.
Peace of Meat richt zich onder andere op het kweken van kippenvet. Volgens de twee bedrijven zorgt het vet in het hybride product voor de kenmerkende smaken, aromaâs en texturen van vlees en zorgt het mycoproteïne voor een hoge voedingswaarde met een rijk eiwit- en vezelgehalte en essentiële aminozuren, zink en ijzer.
Bouw van fabrieken
Het op de markt brengen van de hybride producten is echter nog afhankelijk van regelgeving. Tot op heden is Singapore het enige land dat de verkoop van kweekvlees toestaat.
Peace of Meat is een dochterbedrijf van het Israelische Meatech. Het bouwt momenteel een pilotfabriek in België. Die moet vanaf volgend jaar operationeel zijn. Niet ver van de locatie van Peace of Meat bouwt Enough in de provincie Zeeland een fabriek voor de productie van mycoproteïne. Mycoproteïne is eiwit uit schimmels die met behulp van fermentatie gemaakt wordt. Schimmels zetten koolhydraten uit grondstoffen om in eiwitten en vezels. Het heeft een vezelige structuur en heeft een hoger eiwitgehalte dan de meeste eiwitrijke planten.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij