De vleesvevanger verandert van kleur door het gebruik van rood algen extract. Foto: v2food
In dit artikel
Het Nederlandse Lgem en Australische v2food werken samen aan de ontwikkeling van een natuurlijke kleurstof op basis van algen. Het product kan de verkleuring van dierlijk vlees nabootsen: van rood naar bruin.
Het Australische bedrijf v2Food heeft het ingrediƫnt RepliHue ontwikkeld: een rood-algenextract. Dit ingrediƫnt verkleurt op hetzelfde moment als vlees tijdens de verhitting. Dit wordt veroorzaakt door de alg die reageert op temperatuur, ontdekt door de vleesvervangerproducent v2food. Lgem, een leverancier van biotech voor algenproductie, ondersteunt het Australische bedrijf nu in het opschalen van de productie. De twee willen een productielocatie opzetten in Australiƫ.
Bloedende vleesvervangers
Het ingrediĆ«nt van v2food zorgt ervoor dat de vleesvervanger ābloedtā. Dit zorgt ervoor dat de vleesvervanger meer op vlees lijkt en ook qua smaak dichterbij komt. Impossible Foods, een Amerikaanse vleesvervangerproducent, heeft een ingrediĆ«nt dat hetzelfde doet: heem. Maar heem wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde soja, waardoor het nog niet buiten de VS verkocht wordt.
v2food
V2food is een van de grootste vleesvervangerproducenten van Australiƫ en heeft al producten in de schappen liggen. Die producten bevatten geen RepliHue, maar het bedrijf hoopt dit jaar nog vervangers te lanceren met het ingrediƫnt. De producten zijn ook verkrijgbaar in Hong Kong, Japan en Singapore en heeft plannen om uit te breiden naar het Verenigd Koninkrijk.