Skip to content

Raapzaad: van nr. 1 oliezaadgewas naar eetbaar eiwitgewas

De solid state fermentatietechnologie van FERM FOOD maakt de raapzaadkoek geschikt voor humane consumptie.

raapzaad

Foto: Mark Pasveer

De goedkeuring van gefermenteerde raapzaadkoek voor humane consumptie zet de top 3 Europese eiwitgewassen op zijn kop. Eiwit Trends legt uit hoe dat kan.

Een aantal eiwitrijke gewassen is namelijk meteen ook oliezaadgewassen. Neem bijvoorbeeld soja: daar wordt zowel olie als eiwit van gemaakt. Zijn hoge eiwit- en vetgehalte maakt het een uitstekend krachtvoer voor vee. Soja is het nummer 3 oliezaadgewas in Europa volgens cijfers van de Europese Commissie.

Grootste oliezaadgewas

Raapzaad is het grootste oliezaadgewas van de Europese Unie in productievolume. Europa teelt een aantal gewassen voornamelijk voor de olie; zonnebloem, raapzaad, sojabonen en lijnzaad. Cijfers over raapzaad zijn vaak inclusief de productie van koolzaad, omdat de twee gewassen minimaal van elkaar verschillen. De olie wordt uit de zaden geperst, waarbij er een eiwitrijke perskoek achterblijft. Deze koeken eindigen vooral als diervoeder of biogas.

Eiwitrijke raapzaadkoek eetbaar door fermentatie

De productie van olie uit raapzaad is aanzienlijk. Europa produceert op jaarbasis 20 miljoen ton raapzaad en van die productie blijft de helft in gewicht aan raapzaadkoek over. De raapzaadkoek bevat rond de 30% eiwit, maar is als product oneetbaar door anti-nutritionele stoffen en de bittere smaak. De solid state fermentatietechnologie van FERM FOOD maakt de raapzaadkoek geschikt voor humane consumptie. Daarmee ontsluit de techniek tonnen aan eiwit die voorheen eindigde als diervoeder of biogas.

Productie peulvruchten in EU laag

Het productievolume van alle pure eiwitgewassen tezamen is lager dan het volume aan eiwit dat uit de jaarlijks geproduceerde raapzaadkoek kan worden gehaald. Volgens de cijfers van de Europese Commissie over de productie van oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen zijn er drie belangrijke eiwitgewassen. Europa produceert het grootste volume aan velderwten, gevolgd door veldbonen en lupine is het derde eiwitgewas. Gemiddeld bestaan deze gewassen voor een derde uit eiwit. Tezamen werd in 2024 bijna 4 miljoen ton van deze eiwitgewassen geproduceerd. Ter vergelijking produceerde de EU-27 in datzelfde jaar bijna 19 miljoen ton raapzaad. De helft van dit raapzaadvolume blijft na olieproductie achter uit raapzaadkoek, bestaande voor een derde uit eiwit.

Europese humane eiwitproductie vergroot

Nu zijn er in de Novel food-goedkeuring beperkingen gesteld aan het percentage gefermenteerde raapzaadkoek waaruit een product mag bestaan. In de meeste producten mag hooguit 7% worden toegevoegd met een uitschieter naar 20%. Niettemin heeft de fermentatietechnologie van FERM FOOD eiwit beschikbaar gemaakt uit een overvloedige bron die voorheen grotendeels werd weggegooid.

Snel delen