Skip to content

Investeringen in kweekvleesindustrie: Re:meat en ORF Genetics kunnen opschalen

Het Zweedse Re:meat en het IJslanse ORF Genetics hebben geld ontvangen voor hun activiteiten in de kweekvleessector.

Biotechbedrijf Re:meat heeft geld gekregen voor de bouw van een pilotfaciliteit voor cellulaire landbouw in Zweden. Foto: Re:meat

Biotechbedrijf Re:meat heeft geld gekregen voor de bouw van een pilotfaciliteit voor cellulaire landbouw in Zweden. Foto: Re:meat

Waar vorige week een Britse toeleverancier van de kweekvleesindustrie (CellRev) stopte, ontvangen twee spelers in de kweekvleesindustrie juist weer investeringen.

Het Zweedse Re:meat en het IJslanse ORF Genetics hebben allebei geld ontvangen voor hun activiteiten in de kweekvleessector. Het Zweedse biotech bedrijf Re:meat heeft € 1 miljoen opgehaald voor de bouw van een pilotfaciliteit voor cellulaire landbouw. Het bedrijf werkt samen met innovatiehub Biotech Heights aan de versnelling van de opschaling van cellulaire landbouwtechnologie. ORF Genetics, bekend van hun betrokkenheid bij de eerste kweekvleesproeverij in Europa, ontvangt € 5 miljoen. Zij produceren ingrediënten door middel van biomassafermentatie voor in het groeimedium gebruikt in kweekvleesproductie. Nu kunnen ze de fermentatie verder opschalen.

Geïnspireerd op brouwerijtechnologie

Re:meat is de eerste start-up die met Biotech Heights samenwerkt met een technologie die productiekosten van cellulaire landbouw sterk kunnen verlagen. Biotech Heights is een publiek-private onderzoekshub. Opgericht door de Universiteit van Lund, Tetra Pak en Zweedse innovatieagentschap Vinnova biedt de hub Re:meat toegang tot geavanceerde bioprocess-technologie en opschalingsfaciliteiten. Re:meat ontwikkelt een modulair productiesysteem geïnspireerd op brouwerijtechnologie.

Goedkoop gekweekt rundergehakt

Het bedrijf richt zich specifiek op gekweekt rundergehakt, dat gemakkelijk kan worden geïntegreerd in bestaande productlijnen van voedselproducenten. Het productieproces maakt gebruik van spiercellen afkomstig van een vrij-lopende Zweedse koe. Re:meat wil de productiekosten van kweekvlees onder die van conventioneel rundvlees krijgen. Tegelijkertijd is de toepassing breder, want volgens Re:meat kan hun proces ook de kosten drukken van andere fermentatieprocessen, zoals precisiefermentatie.

Beide bedrijven leveren elementen van de kweekvleesproductie en beloven daarbij de kosten te reduceren. “We bevinden ons op een cruciaal moment”, zei CEO van ORF Genetics Berglind Rán Ólafsdóttir. “Deze financiering zorgt ervoor dat ORF de op handen zijnde toename van commerciële kansen aankan en ondersteunt de volgende groeifase van het bedrijf.”

Eerste productie in aankomend jaar

De eerste productie bij Re:meat wordt verwacht in 2025-2026. Het Zweedse bedrijf positioneert zich als partner voor ambitieuze voedselondernemingen en grootkeukens in de periode 2028-2030. Voedselproducenten kunnen zich nu aanmelden voor participatie in het project om zich te verzekeren van toekomstige levering van kweekvlees

Voedselzekerheid als drijfveer

CEO Jacob Schaldemose Peterson benadrukt het strategische belang van de technologie voor voedselzekerheid: “Door vandaag te investeren in onze technologie, bouwen we een toekomst waarin landen beter voorbereid, meer zelfvoorzienend en klaar zijn om geopolitieke of klimaatgerelateerde uitdagingen het hoofd te bieden.” Re:meat heeft eerder steun ontvangen van de Zweedse incubator STING en werd in 2024 bekroond met een Vinnova-subsidie. Het bedrijf werd in 2022 opgericht door Jacob Schaldemose Peterson, Marie Gibbons en Gittan Schiöld en combineert expertise in celbiologie, bioproces-engineering en businessmanagement.

Snel delen