Cecilia Chang, commerciële directeur van Mission Barns, met de gehaktballen waarin gecultiveerd varkensvet is verwerkt. Foto: Mission Barns
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA keurt de productief en het product-etiket goed van het gecultiveerde varkensvet van Mission Barns. De Amerikaanse fabrikant kan nu werk maken van de productlancering in de Verenigde Staten.
De goedkeuring van USDA van de productielocatie van Missions Barns volgt op de de GRAS no questions-verklaring die de Amerikaanse voedselveiligheidsorganisatie FDA gaf. Deze kijkt naar de veiligheid van het cultivatieproces, terwijl USDA de gehele productielocatie inspecteert en goedkeurt. USDA beoordeelt daarnaast of de etikettering aan de wet- en regelgeving voldoet. Met de goedkeuring van het ministerie sluit Mission Barns de juridische procedure rondom markttoegang in de Verenigde Staten af.
Hybride gehaktbal en spek met kweekvet
Mission Barns combineert gecultiveerd varkensvet met plantaardige grondstoffen, zoals erwteneiwit, om een gehaktbal en spek te maken. De eerste afnemers zijn het restaurant Fiorella Sunset en Sprouts Farmers Market. Het varkensvet wordt gecultiveerd op basis van buikvetcellen van Amerikaanse Yorkshire-varkens. “Het vet levert een significante versterking van de smaak, sappigheid en mondgevoel, die met plantaardige ingrediënten alleen niet haalbaar is,” zegt Cecilia Chang, commerciële directeur van Mission Barns.