Foto: Canva
In dit artikel
Eiwitten ontwikkelen met precisiefermentatie en opschalen is kostbaar. Samenwerken met andere bedrijven en organisaties is cruciaal. De volgende bedrijven gingen de samenwerking aan.
1. Those Vegan Cowboys gaat samen ontwikkelen en lobbyen
Those Vegan Cowboys maakt caseïne-eiwit voor in een diervrije kaas. Voor de ontwikkeling van het diervrije vet werkt de start-up onder andere samen met NoPalm Ingredients in het zogenaamde Palm+ Eurostars-project.
De samenwerking van Those Vegan Cowboys met de Duitse start-up Formo richt zich op de commercialisering van diervrij caseïne. Beide bedrijven maken dit eiwit met precisiefermentatie en zullen dezelfde drempels tegenkomen op weg naar de markt. Samen gaan ze bijvoorbeeld lobbyen voor de toelating van precisiefermentatie kaas op de Europese markt.
De Duitse kaasproducent Hochland test de diervrije caseïne van Those Vegan Cowboys in hun kazen. Dit is om de theorie dat caseïne uit precisiefermentatie in kaas onder bepaalde omstandigheden een betere smeltkwaliteit en stretch geeft dan kaas met dierlijke caseïne. Hochland zal als eerste partner dit op grote schaal testen.
2. Vivici werkt samen voor opschaling in Europa en de Verenigde Staten
In opschaling van de productie werkt Vivici samen met productiefaciliteiten zoals Bio Base Plant Europe (BBEPP) in Europa. Vivici was de eerste gebruiker van de nieuwe 75,000 liter fermentor van BBEPP na eerdere productieruns in de 15,000 liter fermentors.
In de Verenigde Staten zet Vivici het diervrije melkeiwit betalactoglobuline af en heeft nu ook een productiepartner gevonden in Liberation Labs. Dit Amerikaanse bedrijf richt zich op de commercialisering en opschaling van precisiefermentatie. Momenteel bouwt Liberation Labs een precisiefermentatie productiefaciliteit in Richmond, Indiana. In 2026 is de eerste productie in Richmond de productie van het diervrije melkeiwit van Vivici.
3. Standing Ovation en Tetra Pak schalen samen op
De Franse start-up in precisiefermentatie Standing Ovation maakt het melkeiwit caseïne. Nu het bedrijf de productie gaat opschalen, werkt het samen met Tetra Pak. De Zweedse verpakkingsproducent heeft de kennis van procestechnologie die de start-up goed kan gebruiken.
4. Paleo ontwikkelt diervrij eiwit voor Revo Foods
De Belgische start-up in precisiefermentatie Paleo werkt samen met de Oostenrijkse vlees- en visvervangerproducent Revo Foods. Paleo wil myoglobuline produceren voor verwerking in zalmvervangers. Myoglobuline is een zuurstofbindend eiwit dat voorkomt in de spieren van gewervelde dieren. De verwachting is dat dit product de zalmvervanger de karakteristieke smaak en kleur van zalm geeft.