Heüra heeft een gepatenteerde technologie waarmee het plantaardig vlees, kaas en pasta met meer voedingsstoffen maken. Foto: Jan Willem Schouten
Het Spaanse Heüra wil dit jaar winstgevend zijn en krijgt hiervoor een lening €20 miljoen van de Europese Investeringsbank (EIB). De producent van plantaardige producten gebruikt de investering om de technologie verder te commercialiseren.
De financiering wordt gebruikt om de technologie en productie verder uit te breiden. Heüra heeft een gepatenteerde technologie waarmee het plantaardig vlees, kaas en pasta met meer voedingsstoffen maken. Die wordt nu verder uitgebreid, zodat het meer soorten vlees kunnen maken. Ook wil Heüra inzetten op het verhogen van het eiwitgehalte in de producten. Het bedrijf zegt in staat te zijn een hoger eiwitgehalte aan te bieden dan nu gangbaar is in de supermarkten. Ook zet het bedrijf het geld in om de productiecapaciteit te vergroten.
Gezondere en duurzamere voeding
Heüra is erop gebrand om 2025 winstgevend te zijn. In 2024 had het bedrijf een omzet van €38 miljoen. In het vierde kwartaal van 2025 wil het bedrijf zwarte cijfers schrijven en dat voortzetten in 2026. De investering van de EIB ondersteunt deze ambitie. De EIB verstrekt leningen aan projecten die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de EU, zoals innovatie, duurzaamheid, infrastructuur en sociale cohesie. De Europese Investeringsbank verwacht dat Heüra’s technologie en producten gaat bijdragen aan gezondere en duurzamere voeding in Europa.