Akker met lupine. Op 14 juli loopt de Bean Deal af. De minister wil nu een vervolg. Foto: Ronald Hissink
Landbouwminister Femke Wiersma wil dat de ketenregisseur van de Bean Deal voor 14 juli een toekomstvisie opstelt voor de opschaling van de teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen. Mogelijke scenarioās moeten dan in kaart zijn gebracht, op hoofdlijnen uitgewerkt en ook gepresenteerd aan de deelnemers aan de Bean Deal. Ketensamenwerking, ketenafspraken en het verdienmodel maken deel uit van deze toekomstvisie. Dat schrijft Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer.
De voorgenomen toekomstvisie volgt na een begin april aangenomen Kamermotie van D66 en CDA over het maximaal benutten van de Bean Deal als onderdeel van de Nationale Eiwitstrategie. Daarin vroegen beide oppositiepartijen om met boeren en afnemers ketenafspraken te maken. Minister Wiersma had die motie eerder nog ontraden.
In de brief schrijft Wiersma dat de motie deels overlapt met een SP-motie om de teelt van soja en andere eiwitrijke gewassen te bevorderen. Die moet ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om deze producten te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld van buiten de EU geĆÆmporteerde soja.
Teelt en afzet financieel stimuleren
Als de toekomstvisie is vastgesteld, gaat Wiersma onderzoeken op welke manier ze de teelt en afzet van eiwitrijke gewassen kan stimuleren met de beschikbare financiƫle middelen. De minister zal de Tweede Kamer hierover voor het einde van dit jaar informeren.
De datum van 14 juli is overigens niet zomaar gekozen, want dan eindigt de Bean Deal. De ādealā voorziet in het opschalen van de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen. Die zijn primair bedoeld voor humane consumptie met focus op stikstofbindende vlinderbloemigen.
Lees ook het interview met ketenregisseur Sonja Zuijdgeest: Bean Deal wil breder draagvlak vinden voor Nederlandse peulvruchten
De Nationale Eiwitstrategie werd in 2020 door toenmalig landbouwminister Carola Schouten gelanceerd. Twee jaar later volgde de Green Deal vlinderbloemigen, ofwel de Bean Deal. 56 partijen uit de eiwitketen (Rijk, regionale overheden, ketenpartijen) traden in 2022 toe tot de Bean Deal en vorig jaar kwamen daar nog eens zestien partijen bij.