Kees Kraijenoord, CEO van Plukon Food Group. - Foto: Frank Uijlenbroek
In dit artikel
Plukon neemt producent van vega(n) producten, Vega Insiders, over. Het is volgens Plukon de volgende stap in haar groeistrategie op gebied van alternatieve eiwitten.
De kipverwerker wil met de overname de positie in vleesalternatieven versterken. Vega Insiders blijft onder eigen naam opereren als onderdeel van Plukon. De overname zorgt ervoor dat de kennis en expertise op gebied van vega(n) productontwikkeling groeit. Kees Kraijenoord, CEO van Plukon Food Group: āDeze overname past perfect binnen onze strategie, Plukon werkt al jaren aan alternatieve eiwitconcepten. Plukon Food Group had al langer de wens om te beschikken over een dedicated vega(n) productielocatie. Met deze overname wordt die ambitie werkelijkheid en kan er daadwerkelijk worden opgeschaald binnen een volledig plantaardige omgeving.ā
Next Generation vleesvervangers
Vega Insiders produceert vleesalternatieven voor retail en foodservice. Het bedrijf heeft een productielocatie in Udenhout en produceert daar onder meer plantaardig gehakt, balletjes en falafel. Ā In 2023 introduceerde het bedrijf plantaardige bacon en kebab als āNext Generationā-producten. Vega Insiders was onderdeel van Zilverwerf uit Helmond
Complementaire eiwitten
Plukon heeft alternatieve eiwitten onderdeel gemaakt van de strategie. Tegen 2035 wil het bedrijf een top drie-speler in Europa zijn in deze categorie. Zelf richt het bedrijf zich op de productie van mycoproteĆÆnen. Binnen twee jaar wil Plukon mycoproteĆÆneproducten op de markt brengen. Het richt zich op zowel vleesvervangers als hybride producten en spreekt liever van ācomplementaire eiwittenā, omdat dierlijke eiwitten volgens Plukon onderdeel blijven van het flexitarisch dieet.