Wildtype produceert gecultiveerde sashimi. Foto: Wildtype
In dit artikel
Na gecultiveerd vlees is nu ook gecultiveerde vis veilig geacht voor consumptie. Het Amerikaanse Wildtype heeft een Novel food-toelating in de Verenigde Staten bemachtigd.
Het is de eerste toelating ter wereld voor een gecultiveerd visproduct. Het bedrijf heeft een toelating gekregen van de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA. “We hebben op dit moment geen vragen over de conclusie van Wildtype dat voedingsmiddelen die bestaan uit gekweekt zalmcelmateriaal even veilig zijn als vergelijkbare voedingsmiddelen die met andere methoden zijn geproduceerd”, schrijft de organisatie in een wetenschappelijke noot. Het betekent dat Wildtype de gecultiveerde vis mag verkopen en dat hun product ook gegeten mag worden door consumenten.
Bij kweekvlees was naast de toelating van de FDA ook een toelating van het Amerikaanse landbouwministerie USDA nodig. In het geval van (gecultiveerde) vis, met uitzondering van meerval, is dat niet zo. Deze producten worden gereguleerd door de FDA.
Sashimi zalm
Wildtype produceert gecultiveerde zalm, een ‘saku’. Dat is een rechthoekig blok rauwe visfilet dat speciaal wordt gesneden voor het bereiden van sushi en sashimi. De gecultiveerde vis is vanaf juni te eten in een restaurant in Portland. In eerste instantie alleen op donderdagavond, maar vanaf juli iedere dag.
Kweekvlees sinds 2023
Er zijn twee andere bedrijven die gecultiveerde voedingsmiddelen mogen verkopen: GOOD Meat en Upside Foods. Zij produceren beide gecultiveerde kip. Beide bedrijven hebben in 2023 hun toelating gekregen.
Lees ook over de Nederlandse producent van gecultiveerde vis: Upstream Foods: ‘Gecultiveerde vis verbetert kwaliteit visvervangers’